Coreea de Nord pare să fi repornit în iulie reactorul yongbyon folosit pentru reprocesarea și producția de plutoniu într-o dezvoltare “profund îngrijorătoare”. AIEA (Agenția Națiunilor Unite pentru Energie Atomică) a publicat imagini din satelit care ar demonstra că instalația descarcă apă de răcire, ceea ce ar dovedi funcționarea sa.
Yongbyon: UN says North Korea appears to restart nuclear reactor https://t.co/cF2luoZm7w
— BBC News (UK) (@BBCNews) August 30, 2021
Conform agenției pentru energie nucleară a Națiunilor Unite, reactivarea este “o încălcare a rezoluțiilor Consiliului de Securitate” și ar putea însemna că Phenianul a reluat dezvoltarea programului său nuclear.
Yongbyon, aflat în centrul programului nuclear al Coreei de Nord de producție de plutoniu, se află într-un impas din decembrie 2018. AIEA scrie că reactorul nord-coreean drenează apa de răcire din iulie, bazându-se pe imaginile captate de satelit și pe surse de informare sud-coreene.
“De la începutul lunii iulie 2021, au existat dovezi, inclusiv evacuarea apei de răcire, în concordanță cu funcționarea reactorului”, se arată în raport. “Continuarea programului nuclear al Coreei de Nord este o încălcare clară a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și este extrem de regretabilă”.
Nuclear tests have caused enormous environmental damage and terrible consequences on the health of people living in affected areas.
It’s time to outlaw all nuclear tests, by anyone, anywhere.
There is no excuse to delay achieving this goal. pic.twitter.com/1vHJfvg1P7
— António Guterres (@antonioguterres) August 29, 2021
Reactivarea reactorului, care are o capacitate de 5 megawați, ar putea însemna că Phenianul a reluat dezvoltarea programului său nuclear. De la centrala de la Yongbyon, Coreea de Nord a obținut în trecut tije de combustibil uzat pentru extracția plutoniului pentru construcția focoaselor nucleare. Uzina, care deservește laboratorul radiochimic al complexului Yongbyon, a funcționat aproximativ cinci luni, de la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii iulie 2021. Perioada de cinci luni “coincide cu timpul necesar pentru reprocesarea completă a întregului combustibil iradiat din miezul reactorului de 5 mw”, se arată în raport.
Descoperirea adaugă o nouă provocare agendei de politică externă a președintelui american Joe Biden. Administrația americană a declarat deja în ultimele săptămâni că este pregătită să înceapă discuțiile cu Phenianul privind programul său nuclear, dar până acum administrația lui Kim Jong-un nu a dat încă un răspuns în această privință. “Guvernul monitorizează în mod constant activitățile Nordului”, a declarat ministerul de externe de la Seul agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud, adăugând că statul său acționează ,,în strânsă cooperare cu Statele Unite.”
Yongbyon a fost unul dintre subiectele discutate în timpul summitului de la Hanoi din 2019 dintre Kim Jong-un și președintele american de atunci, Donald Trump. Coreea de Nord a propus închiderea unei părți din Yongbyon, dar nu și a celorlalte facilități ale sale, în schimbul unei reduceri parțiale a sancțiunilor economice americane. O ofertă care a fost respinsă de Washington. De atunci, discuțiile dintre cele două țări au ajuns într-un impas.