Papa Francisc a schimbat legea Bisericii Catolice pentru a criminaliza abuzurile sexuale ale adulților de către preoții care profită de autoritatea lor.
Noile prevederi ce au existat în secțiunea revizuită de drept penal din Codul de drept canonic al Vaticanului, sistemul juridic intern care acoperă Biserica Catolică de 1,3 miliarde de membri și funcționează independent de legile civile au fost schimbate după 14 ani de studiu.
Schimbările semnnificative sunt conținute în două articole, 1395 și 1398, care doresc remedierea neajunsurile în gestionarea de către biserică a abuzurilor sexuale. Legea recunoaște că adulții, nu numai copiii, pot fi victimizați de preoții care abuzează de autoritatea lor. De asemenea, revizuirile spun că laicii care ocupă funcții bisericești, cum ar fi directorii de școli sau economiștii parohiei, pot fi pedepsiți pentru abuzul minorilor, precum și al adulților.
Vaticanul a criminalizat și preoții care îngrijesc minorii sau adulții vulnerabili pentru ai obliga să se angajeze în pornografie. Actualizarea legii reprezintă prima dată când legea bisericii a recunoscut oficial ca fapt infracțional metoda folosită de posibilii prădătorii sexuali pentru a construi relații cu victimele pe care le-au vizat pentru exploatare sexuală.
Noua lege, care urmează să intre în vigoare pe 8 decembrie, elimină o mare parte din discreția care a permis mult timp episcopilor și superiorilor religioși să ignore sau să ascundă abuzurile.
Un episcop poate fi înlăturat din funcție pentru „neglijență culpabilă” sau dacă nu raportează infracțiunile sexuale autorităților bisericești, deși legea canonică nu prevede nicio pedeapsă pentru nerespectarea infracțiunilor suspectate către poliție.
De când a fost emis codul din 1983, avocații și episcopii s-au plâns că nu este adecvat pentru a face față abuzurilor sexuale ale minorilor, deoarece a necesitat procese care consumă mult timp. Între timp, victimele și susținătorii lor au susținut că codul a lăsat prea multă discreție în mâinile episcopilor care aveau interesul să-și acopere preoții.
Vaticanul a emis mici modificări de-a lungul anilor pentru a soluționa problemele și lacunele, cerând trimiterea tuturor cazurilor la Sfântul Scaun pentru examinare și permițând un proces administrativ pentru a dezlega un preot dacă existau dovezi împotriva lui.
Vaticanul a considerat de mult timp orice relație sexuală între un preot și un adult ca fiind păcătoasă, dar consensuală, considerând că adulții sunt capabili să ofere sau să refuze consimțământul doar prin natura vârstei lor. Dar pe fondul mișcării #MeToo și a scandalurilor seminariștilor și călugărițelor care sunt abuzate sexual de superiorii lor, Vaticanul a ajuns să-și dea seama că adulții pot fi victimizați, dacă există un dezechilibru de putere în relație.