Agenția de presă ucrianeană Unian a informat ieri că Ucraina a primit un nou transport de echipament militar din partea SUA constituit din 20 de vehicule HMMVV (Humvees) și 84 de vehicule navale care au fost predate Forțelor Armate Ucrainene.
Ambasada SUA în Ucraina a transmis pe rețeaua Twitter că:
“ Nimic nu ar putea stopa livrarea celor 20 de HMMVV către @UkrLandForces și Forțelor pentru Operațiuni Speciale împreună cu 84 de bărci pentru @UA_NAVY ca parte a Inițiativei de Asistență pentru Securitate Ucraineană.”#EUCOM #PartnerStrong #USUkrainePartnership
U.S. Embassy Kyiv/ @USEmbassyKyiv
În decembrie senatul american a autorizat printr-un vot cu majoritate oferirea unui nou ajutor financiar în numele Inițiativei de Asistență pentru Securitate Ucraineană în valoare de 250 de milioane $, dintre care 75 mil.$ sunt destinați asistenței letale (arme letale). Actul de Autorizare pentru Securitatea Națională, pentru anul fiscal 2021, care reglementează această asistență, extinde autoritatea Ucrainei în contracararea Rusiei și prefigurează intenția de a introduce sancțiuni drastice împotriva proiectului Nord Stream 2.
Discuțiile din noiembrie 2020, de la nivelul Pentagonului, referitoare la oferirea și cuantumul acestui ajutor, pentru anul fiscal 2020, au concluzionat că jumătate din acesta va fi destinat eforturilor pentru reformarea domeniului militar și combaterea corupției.
Sumele alocate de SUA pentru echiparea militară corespunzătoare a forțelor armate ucrainene și asigurarea securității statului ucrainean, din 2014 încoace, totalizează aproximativ 1.6 bil. $. Pe de altă parte, SUA susține securitatea Ucrainei prin intermediul NATO, unde alături de aliați antrenează și sfătuiește forțele armate ucrainene sub egida Grupului de Antrenament Mixt Multinațional-Ucraina.
În 2016, parteneriatul dintre SUA și Ucraina în domeniul militar a fost reînnoit și s-a trecut la modernizarea forțelor armate de care aceasta dispune. În 2018, Ucraina a adoptat o nouă lege privind securitatea națională prin care se angaja să se alinieze la principiile de securitate euro-atlantice.
În 2019, președintele Trump a dorit să înghețe transferarea ajutorului financiar către Ucraina din motive controversate, referitoare la nivel oficial, la lipsa rezultatelor în combaterea corupției și la nivel de scandal, la o înțelegere între Trump și președintele Ucrainei. În cadrul unei conferințe, Trump a declarat că voia ca și statele europene puternice să participe cu fonduri la această inițiativă, ceea ce se conformează viziunii economice care a caracterizat mandatul său. Decizia finală a fost aceea de a diminua ajutorul financiar oferit până atunci Ucrainei. Administrația Trump este însă cea care a crescut procentul privind asistența letală.
Pe de altă parte, misiunea de observare și asistență a OSCE a publicat ieri un raport ce atrăgea atenția că acțiunile de încălcare a încetării focului în regiunea Donetsk s-au intensificat, de la 49 la 184, spre deosebire de regiunea Luhansk unde nu s-au înregistrat incidente în ziua de ieri și alaltăieri, deși nu este o situație stabilă.