În apropierea aniversării de un an de la uciderea lui Suleimani, Teheranul spune că se va apăra puternic împotriva oricărui pretext al președintelui american Donald Trump pentru a ataca Iranul.
Iranul se teme de posibilitatea ca Trump să se pregătescă să ordone un atac militar asupra intereselor sale regionale în ultimele trei săptămâni ale administrației sale și a avertizat că va riposta împotriva bazelor SUA din Orientul Mijlociu.
Preocupările au crescut la Teheran în ultima săptămână cu privire la faptul că președintele SUA ar putea autoriza o grevă împotriva grupurilor proxy iraniene, care operează în Irak, sau un atac mai amplu împotriva Iranului.
Ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif l-a îndemnat sâmbătă pe Trump să nu se lase „prins” de un presupus plan israelian de a provoca un război prin atacuri împotriva forțelor americane din Irak. Avertismentul a fost lansat la aniversarea uciderii generalului iranian Qassem Soleimani printr-o lovitură cu drone în Irak de către armata Statelor Unite.
Instead of fighting Covid in US, @realDonaldTrump & cohorts waste billions to fly B52s & send armadas to OUR region
Intelligence from Iraq indicate plot to FABRICATE pretext for war.
Iran doesn’t seek war but will OPENLY & DIRECTLY defend its people, security & vital interests.
— Javad Zarif (@JZarif) December 31, 2020
Zarif a remarcat prezența a două bombardiere americane B-52 în regiune la începutul acestei săptămâni, iar un portavion a fost redistribuit în Oceanul Indian.
Pe tot parcursul mandatului prezidențial al lui Trump, Irakul a reprezentat epicentrul confruntărilor directe între Teheran și Washington. În urmă cu un an, o dronă americană l-a asasinat pe generalul iranian Qassem Suleimani în afara aeroportului din Bagdad, iar Iranul a răspuns prin lansarea a până la 30 de rachete balistice la bazele SUA din centrul Irakului și din orașul nordic Erbil. Punctele de aprindere au atras cele două părți mai aproape de o confruntare extinsă decât oricând în ultimele decenii.
Între timp, Pentagonul a declarat joi că va retrage portavionul Nimitz și navele sale de sprijin de pe coasta Cornului Africii, unde fusese staționat după ce s-a ordonat reîntoarcerea sa în regiune la sfârșitul anului trecut. Anunțul a fost văzut ca un semn conciliant de la Washington.
Cu toate acestea, o alta chestiune ar putea crește tensiunile în regiune. Iranul a declarat vineri organului de supraveghere nuclear al Organizației Națiunilor Unite că intenționează să îmbogățească rezervele de uraniu cu până la 20% puritate. Iranul încalcă regulat acordul din 2019 pâna în prezent.
Yes, we should have expected something like that, especially in the light of the law adopted recently by the Iranian Parliament. The only question is if this step is being made by Tehran on the right time? https://t.co/OrXzwsYOfz
— Mikhail Ulyanov (@Amb_Ulyanov) January 2, 2021
Ambasadorul rus la AIEA (Agenția Internatională de Energie Atomică), Mihail Ulyanov, a raportat informațiile pe Twitter, citând un raport prezentat de către șeful AIEA, Rafael Grossi, consiliului de administrație.