Argentina este prima țară din America Latină care legalizează avortul

0
727
https://www.ilpost.it/2020/12/30/argentina-aborto-legale/argentina-14-2/

Senatul Argentinei a aprobat legea care face posibilă întreruperea sarcinii până la a paisprezecea săptămână, o decizie fără precedent într-una din țarile cu cele mai stricte politici anti-avort din lume.

Până acum, în Argentina avortul era permis numai în cazul în care sarcina punea în pericol sănătatea sau viața femeii sau în cazul violului. Legea a fost definitiv aprobata de Senat cu 38 de voturi în favoare, 29 împotrivă și doar o abținere, proiectul de lege fiind aprobat anterior de Camera Deputaților la începutul lunii decembrie.

Au existat în anii trecuți propuneri pentru diminuarea restricțiilor care vizau legile antiavort. De exemplu, în 2018 legea a fost propusa în Camera Deputaților, însa verdictul final a respins oricare modificare a legiii.

De data aceasta, proiectul de lege a fost aprobat în cele din urmă datorită introducerii unor modificări ale textului original, includerii obiecției de conștiință (un punct foarte criticat de mișcările feministe) și sprijinului explicit al partidului de guvernământ.

Noul proiect de lege privind întreruperea voluntară a sarcinii (IVE, în spaniolă) a fost prezentat la mijlocul lunii noiembrie de guvernul președintelui Alberto Fernández și a fost însoțit de un alt proiect de lege pentru îngrijirea sănătății și îngrijirea femeilor care au ales să continue sarcina.

Președintele Argentinei a comentat pe Twitter decizia Senatului, accentuând faptul că <<Astăzi suntem o societate mai bună, care extinde drepturile femeilor și garantează sănătatea publică.>>

Proiectul de 1000 de zile”, așa cum s-a numit, „întărește îngrijirea integrală a femeii în timpul sarcinii și a copiilor ei în primii ani de viață”, a spus Fernandez.

La Campaña Nacional por el Derecho al Aborto Legal, Seguro y Gratuito, o mișcare născută în urmă cu 15 ani pentru a lupta împreună cu colectivele feministe pentru dezincriminarea și legalizarea avortului – și al cărui simbol sunt batistele verzi (pañuelos) – a întâmpinat cu bucurie proiectul de lege, considerându-l o urmare a zeci de ani de lupte și mobilizări feministe.

De-a lungul anilor, Campaña a prezentat opt ​​proiecte de lege Congresului Argentinei, toate fiind respinse: atât inițiativele lor anterioare, cât și cele ale guvernului prevedeau legalizarea, dezincriminarea și recunoașterea dreptului la un avort legal, sigur și gratuit până la 14 săptămâni de sarcină. Propunerile Campañei, precum și proiectul de lege care a fost aprobat, includ avortul în programa medicală obligatorie (PMO), astfel încât, ca serviciu medical de bază, esențial și gratuit, să încurajeze pe cele care împiedică sau refuză accesul la avort și, de asemenea, se ocupă de educația sexuală.

Potrivit New York Times, Biserica Catolică, instituție ce ramâne în continuare extrem de influenta în America Latină, și întreaga comunitate evangelică din Argentina au susținut o puternica opoziție față de acest proiect de lege și, prin urmare, și împotriva mișcării feministe a ,,valului verde“, mecanismul din spatele acestei schimbări.

În săptămânile dinaintea aprobării în Cameră, au avut loc mai multe proteste împotriva dreptului la avort, sprijinite de Conferința Episcopală locală, care explicase că <<pentru prima dată, în Argentina și în democrație, ar putea să fie promulgată o lege care include moartea unei persoane pentru a salva pe alta ».

La sfârșitul lunii noiembrie, Papa a intervenit, de asemenea, direct asupra problemei, printr-o scrisoare în care a mulțumit celor din Mujeres de las villas, o asociație anti-avort formată majoritar din femei, încurajându-le să continue, spunând că <<țara este mândră că are astfel de femei>> și a îndemnat pe toată lumea să își pună două întrebări. «Pentru a rezolva o problemă, este corect să elimini o viață umană? Și este corect să angajezi un ucigaș? >>

În Argentina, înainte de aprobarea noii legi, sarcina putea fi întreruptă în mod voluntar numai dacă se datora violului sau dacă punea în pericol viața unei femei. ILE, Interrupción Legal del Embarazo, a fost introdus în 2015 și a reluat orientările stabilite printr-o hotărâre din 2012 a Curții Supreme privind avortul de viol (hotărâre cunoscută sub numele de „FAL”): stipulând că femeile violate ar putea întrerupe sarcina fără autorizație judiciară și fără a fi urmărite penal.

În ciuda acestui fapt, în multe regiuni ale țării legea nu a fost aplicată sau a fost obstrucționată în toate modurile. Femeile care au recurs la avortul clandestin, au riscat atunci o pedeapsă și închisoare. Un raport publicat recent spune că din 2019 au existat cel puțin 852 de dosare depuse în instanță împotriva femeilor care avortează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.