Afirmarea Chinei ca viitoare superputere spațială crește prin succesul misiunii Chang’e 5

0
686
https://spacenews.com/wp-content/uploads/2020/11/CE5-launch-timelapse-CNSA-1-879x485.jpg

De câteva ore pe Pământ există 2 kilograme de roci lunare, preluate în urma misiunii spațiale Chang’e 5, marcând unul dintre cele mai mari succese din istoria spațială chineză.

China este a treia țară din istoria exportațiilor spațiale care transportă roci de pe Lună pe Pământ, precedată de Statele Unite și de Uniunea Sovietică în anii ’60 și ’70.

Conform agenției de știri Xinhua, nava spațială chineză implicată în misiunea Chang’e 5, care transportă roci și sol de pe Lună, s-a întors în siguranță pe Pământ acum câteva ore, după 23 de zile de expediție.

Președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, a felicitat echipa implicată,pentru finalizarea misiunii: <<Pentru China, acest lucru este cu adevărat semnificativ. Ei chiar și-au dorit ca aceasta să reprezinte o sursă de mândrie națională și de triumf >>.

Chang’e-5, numit după o zeiță mitică chineză a Lunii, a aterizat pe Lună pe 1 decembrie. În timp ce aselenizării, a fost ridicat steagul chinez, potrivit agenției spațiale a țării.

Beijingul a investit miliarde de dolari în programele spațiale militare, cu scopul de a ajunge din urmă Washingtonul și Moscova, după decenii de tentative de a se alinia cu realizările puterilor rivale.

Oamenii de știință au încredere în faptul că aceste probe îi vor ajuta să descopere și să aprofundeze originile, formarea și activitatea vulcanică a Lunii. Scopul expediției Chang’e-5 a fost de a colecta material lunar într-o zonă cunoscută sub numele de Oceanus Procellarum – sau „Oceanul furtunilor” – o vastă câmpie de lavă neexplorată anterior.

China va pune unele dintre probe la dispoziția oamenilor de știință din alte țări, a declarat Pei Zhaoyu, director adjunct al Centrului de programe de explorare lunară și spațială. Xinhua a descris misiunea ca fiind una dintre cele mai provocatoare și complicate din istoria aerospațială a Chinei.

China dorește să construiască o stație spațială echipată până în 2022 și să trimită oameni pe Lună până în anii 2030, astfel creând premisele afirmării în viitor ca superputere în explorarea spațiului.

China a lansat primul său satelit în 1970, în timp ce zborurile spațiale cu echipaj uman au durat zeci de ani mai mult – Yang Liwei a devenit primul astronat al țării în 2003.

Un alt succes spațial al Chinei a avut loc în ianuarie 2019, când un rover lunar chinez a aterizat în premieră mondială pe partea nevăzută a Lunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.