Donald Trump reduce forța militară americană din Afganistan, Irak și Somalia

0
754
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.nbcnews.com%2Fnews%2Fmilitary%2Fu-s-has-thousands-more-troops-afghanistan-pentagon-admits-n795141&psig=AOvVaw1AidteqygS-QfT6_jLavdB&ust=1605859358697000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCMiO9L2Sju0CFQAAAAAdAAAAABAK

Donald Trump a anunțat intenția de a retrage mii de trupe americane din Afganistan, Irak și Somalia până la terminarea mandatului în ianuarie.

Confirmarea acestei retrageri drastice și bruște a venit acum două zile din partea fostul șef al departamentului antiterorism al Consiliului Național de Securitate, Christopher Miller, promovat săptămâna trecuta la funcția de Secretar al Ministerului Apărării interimar, in urma concediului predecesorului său, Mark Esper.

Potrivit unui document de ordin care a circulat luni în Pentagon, numărul actualelor forțe militare americane din Afganistan va fi aproape înjumătățit, ajungând la 2 500. În prezent, activează 4 500 de trupe pe teritoriul statului.

În Irak, trupele vor fi reduse de la 3 000 la 2 500, în timp ce în Somalia, vor pleca practic toate cele peste 700 de trupe care desfașoara misiuni de instruire și antiterorism.

Măsura reflecta dorința președintelui Trump de a reduce costurile angajamentelor militare de lunga durată împotriva atacurilor extremiștilor islamici în țările de risc din Africa și Orientul Mijlociu, măsură care s-a implementat în urma atacurilor teroriste din septembrie 2001.

Aspirțiile lui Trump s-au confruntat mult timp cu reticența reprezentanții securitații naționale, care au susținut că abandonarea unor astfel de țări ar putea avea consecințe catastrofale.

O situație similară a avut loc in Irak la sfarșitul anului 2011, când trupele americane au abandonat teritoriul, lăsând teren liber ascensiunii statului islamic în Irak și în Siria.

De asemenea, Trump a susținut în mod repetat retragerea din Siria. Cu toate acestea, sute de soldati rămân staționați acolo, parțial pentru a proteja râvnitele zăcăminte de petrol deținute de kurzii sirieni împotriva confiscarii lor de către guvernul președintelui Bashar al-Assad.

Reprezentanții au subliniat faptul că deliberările actuale privind retragerile trupelor <<nu le au în vedere pe cele staționate pe teritoriul Siriei>>.

Planul de retragere a trupelor din Somalia pare a nu fi valabil pentru trupele americane stabilite în Kenya și Djibouti, unde există o baza militară de drone americane, ce efectuează atacuri aeriene în Somalia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.