Răzbunarea Geografiei ”o carte extraordinar de bine documentă și importantă” (H. Kissinger)
Factorul geografic a exercitat o influență decisivă asupra evenimentelor istorice, de la Egiptul faraonic la Primăvara Arabă. De-a lungul timpului, geografia a fost un inamic redutabil, iar harta a fost instrumentul care ne oferea indiciile logice, indicii care ne-au ajutat să anticipăm anumite tipuri de comportamente statale. Pe parcursul capitolelor, Robert Kaplan amintește teoriile unora dintre cei mai cunoscuți geopoliticieni, printre care Halford J. Mackinder, Arnold Toynbee, W.H. McNeill. Autorul găsește necesară prezentarea teoriilor acestora nu doar pentru a susține tema centrală, geografia, ci și pentru a putea asigura cititorilor o serie de concepte indispensabile analizei generale a subiectului.
Lucrarea este structurată în trei părți. În prima parte, accentul cade asupra evoluției relațiilor internaționale și a indispensabilității elementului geografic. Parcurge într-un mod organic secole întrgi de istorie și se remarcă în primele capitole, mai ales datorită punctului de vedere geografic aplicat asupra diferitelor regiuni conturând astfel o serie de previziuni.
Cea de-a doua parte ia forma unei sinteze a începutului de secol XXI, examinează modul în care geografia va modela strategiile Europei și ale Asiei. În acest fel, fiecare zona este analizată din punct de vedere geografic, demografic, istoric și politic, iar previziunile lui Kaplan sunt prezente la fiecare în parte. Dacă ne raportăm la cititorii din România, data fiind sfera de influență la care am fost expuși, constatăm că în majoritate nu există o familiarizare cu zone precum aceea a Indiei sau, de plidă a Iranului, cartea de față oferă posibilitatea pătrunderii subiectelor de tipul celor menționate anterior. Robert Kaplan, prin intermediul capitolelor acestei părți reușește să cuprindă esențialul și îl transmite cititorilor într-un mod elocvent, permanent raportându-se la perspectiva istorică.
Nu întâmplător, ultima parte este rezervată strategiei Statelor Unite ale Americii. ”O Eurasie unită și inseparabilă va necesita, pentru echilibru, o Americă de Nord unită la modul organic și întinzându-se din regiunile arctice ale Canadei până în junglele central-americane”.
Deși ”Răzbunarea geografiei” nu este ”Diplomația” lui Kissinger, rămâne una dintre cărțile pe care nu doar cititorii pasionați de subiect ar trebui să o parcurgă, ci oricine dorește să-și completeze cunoștințele în materie de geopolitică.
În loc de concluzie, îl voi cita pe Robert Kaplan. ”Lumea viitorului va semăna oarecum cu sistemul milieturilor din vechiul Imperiu Otoman, adică, în termenii lui Toynbee, o rețea de comunități care se intersectează geografic, mai degrabă decât o peticeală de state segregate parohial. Relația dintre oricare două le va afecta și pe celelalte ca niciodată în istorie.
Robert D. Kaplan este un cercetător american cu peste 20 de cărți publicate, corespondent pentru The Atlantic, prim-analist în domeniul geopoliticii la Stratfor. De altfel, începând cu 2009 și până în 2011 a fost membru în boardul Pentagonului pentru politica de apărare. La nivelul României, acesta este unul dintre cei mai traduși analiști politici străini.