Sâmbăta trecută, Belarusul a revocat acreditările jurnaliștilor care lucrează pentru mass-media străină și care au transmis protestele anti-guvernamentale începute în urma alegerilor prezidențiale ale căror câștigător a fost Alexander Lukashenko. Alegerile de pe 9 august au fost unele controversate, Lukashenko câștigând detașat în ciuda unui electorat nefavorabil. Se crede că alegerile au fost aranjate în favoarea președintelui, determinându-i pe cetățeni să iasă în stradă. Protestele acestora au devenit violente rapid din cauza autorităților care au încercat să îi oprească.
Acreditările, emise de Ministerul de Externe din Belarus, au fost revocate pentru mai mulți jurnaliști, printre care se numără și angajați Reuters, AFP, BBC și Radio Liberty. În total, 19 jurnaliști și-au pierdut acreditările fără a știi de ce. Se poate ca Ministerul de Externe să fi luat decizia de revocare a acreditării din motive de securitate, în urma cerințelor lui Lukashenko. La sfârșitul lui iulie, președintele a avertizat jurnaliștii străini că îi va expulza pe motivul că incită proteste împotriva lui înainte de alegeri. Acțiunile Belarusului au ramificații asupra jurnalismului independent, menit să prezinte informații imparțiale în numele interesului public. Fără prezența jurnaliștilor străini în Belarus, situația protestelor nu poate fi acoperită complet pentru publicul internațional. Informații pot fi omise, iar protestele pot fi slăbite fără prezența unui suport din afara granițelor, care reprezintă un aspect important. De exemplu, Polonia și Cehia și-au arătat suportul față de protestatari prin marșuri publice, dând mișcării din Belarus o dimensiune internațională și arătând că indiferent de țară, oamenii trebuie să aibă dreptul la alegeri libere și corecte.
În urma acestei mișcări din partea guvernului din Belarus, mai multe autorități internaționale din lumea jurnalismului au răspuns prompt. Directorul Știrilor globale ale AFP, Phil Chetwynd, a solicitat oficialilor din Belarus să restabilească acreditările jurnaliștilor săi pentru a le permite să continue să furnizeze reportaje independente și imparțiale publicului. Președintele interimar al organizației non-profit RFE/RL, Daisy Sindelar, a declarat că revocarea acreditării jurnaliștilor sub pretextul extremismului este o încercare disperată a unui guvern autoritar de a sufoca presa independentă.
Totodată, politicienii din afara Belarusului au reacționat și ei în suport pentru jurnaliștii nedreptățiți. Ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian a condamnat măsurile arbitrare ale autorităților din Belarus, declarând că acestea încalcă libertățile presei și cerând autorităților să inverseze aceste măsuri fără întârziere.
Ministrul de externe suedez Ann Linde, care va prelua președinția rotativă a OSCE anul viitor, a declarat duminică pe Twitter că “încercările autorităților din Belarus de a reduce la tăcere mass-media locală și internațională prin revocarea acreditărilor și alte forme de intimidare sunt complet inacceptabile. Ca membru al OSCE, Belarus este obligată să respecte libertatea presei.” OSCE, sau Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, se ocupă de evoluțiile în domeniul mass-media din statele sale participante, monitorizând încălcări ale liberei exprimări și protejând libertatea presei în toate cele 57 de state membre.