Rusia devine prima țară care aprobă vaccin COVID-19

0
733
Cele doua soluții care compun vaccinul împotriva COVID-19 supranumit "Sputnik V" Sursa: RDIF

După ședința cu membrii guvernului rus de pe 11 august, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia a devenit prima țară care a acordat aprobarea de reglementare a unui vaccin COVID-19. După mai puțin de două luni de testare umană, vaccinul poreclit “Sputnik V” va intra în circulare în câteva săptămâni. Deși avansarea Rusiei este impresionantă, vaccinul nu și-a încheiat încă fazele de testare finale, prezentând multe riscuri astfel.

Putin a asigurat în timpul ședinței că vaccinul funcționează destul de eficient, ajută la formarea imunității puternice și a trecut toate verificările necesare. Platforma folosită pentru conceperea vaccinului a fost dezvoltată de oamenii  de știință ruși pe o perioadă de două decenii, constituind baza a mai multor vaccinuri din trecut, inclusiv cel împotriva Ebola. Alte state, precum Brazilia și Filipine, sprijină decizia președintelui. Rodrigo Duterte, președintele Filipinei, a mai adăugat că se oferă voluntar pentru a face vaccinul ca gest de încredere și recunoștință.

Se dorește ca primul lot de vaccinuri să fie gata în două săptămâni, menit pentru câțiva din medicii ruși. Apoi, profesorii vor urma să fie vaccinați, urmând ca vaccinul să fie lansat în masă în Rusia la începutul lui octombrie. Guvernul mai dorește să lanseze vaccinul în jurul lumii până la sfârșitul anului, sperând că va permite economiei ruse să revină la capacitate deplină, fiind afectată de pandemie.

Decizia Rusiei de a aproba noul vaccin a stârnit îngrijorări la rândul multor experți. În primul rând, numai 10% din studiile clinice au avut succes. În al doilea rând, una dintre fazele de testare din proces a fost sărită. Faza III, probabil cea mai importantă, implică testarea vaccinului pe mii de participanți. În urma acestor testări, se pot obține informații despre eficacitatea vaccinului și reacțiile sale adverse care ar putea apărea la anumite tipuri de pacienți. Asociația Organizațiilor de Studii Clinice (ACTO) din Moscova, a avertizat ministerul sănătății printr-o scrisoare că vor fi riscuri mari asociate înregistrării vaccinului înainte de finalizarea acestui proces de testare.

Oamenii de știință se tem că Rusia pune prestigiul național mai presus de siguranța oamenilor. Faptul că vaccinul a fost numit Sputnik, după primul satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică în 1957, ar confirma aceste temeri. Deoarece crearea satelitului s-a petrecut în timpul cursei spațiale din Războiul Rece, mulți se mai tem de faptul că Rusia ar dori să reintre într-o cursă similară de influențare cu Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.