Noul pachet de măsuri politico-militare al NATO a fost adoptat drept răspuns la arsenalul nuclear al Rusiei

0
754
nato.int

Miniștrii apărării ai NATO au adoptat miercuri un pachet de măsuri politice și militare pentru a răspunde la creșterea arsenalului de rachete cu capacitate nucleară al Rusiei. Măsurile includ dezvoltarea apărării aeriene și antirachetă, capabilităților convenționale, serviciilor cibernetice și îmbunătățirea exercițiilor.

“Postura NATO de disuasiune nucleară în Europa rămâne vitală pentru pacea și libertatea din Europa. (…) Ne vom menține descurajarea și apărarea, dar nu vom adopta măsuri în oglindă la ceea ce face Rusia. Nu avem intenția de a implementa noi rachete nucleare terestre în Europa. NATO are un palmares puternic privind controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea. NATO și-a redus arsenalul nuclear în Europa cu 90% de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Secretarul General al NATO a menționat că atitudinea Rusiei este periculoasă, deoarece statul folosește rachetele SSC-8 care sunt duble, mobile, greu de detectat și au o viteză foarte mare. De asemenea, Rusia și-a modernizat rachetele balistice intercontinentale și va dezvolta o rachetă de croazieră cu energie nucleară.

China a fost menționată drept unul din statele cu o mare putere militară care trebuie să participe în controlul armamentului la nivel global.

Au fost aduse în discuție și misiunile NATO din Afganistan și Irak care sunt în continuă desfășurare. Astfel, a fost menționată nevoia ca talibanii să ia parte la negocierile cu Afganistan și cooperarea aliaților NATO care fac eforturi pentru a lupta în Irak împotriva terorismului. De asemenea, a fost anunțat și ajutorul NATO trimis către aceste două state în timpul pandemiei de COVID-19.

“Atât Afganistanul, cât și Irakul au solicitat asistență NATO pentru a face față pandemiei COVID-19 și ambele au primit ajutor de la Aliații NATO, inclusiv materiale medicale necesare”, a adăugat Secretarul General Jens Stoltenberg. 

Afganistan a primit săptămâna aceasta ajutor și din partea Comisiei Europene prin intermediul podului aerian umanitar Uniunea Europeana-Afganistan. Astfel, Uniunea Europeana a trimis 100 de tone de materiale destinate salvării de vieți omenești și un pachet de ajutoare în valoare de 39 de milioane de euro pentru a răspunde atât consecințelor provocate de noul coronavirus, cât și a celor cauzate de războaie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.