Miniștrii Apărării din cadrul NATO s-au întâlnit astăzi, pe 15 aprilie, pentru a dezbate ce noi măsuri vor trebui adoptate împotriva COVID19. Întâlnirea a fost susținută printr-o videoconferință.
Până acum, NATO a dat dovadă de implicare constantă, prin diferite operațiuni militare, pentru a ajuta țările aliate în combaterea pandemiei. Astfel de acțiuni militare au constat în transportul în timp util al proviziilor vitale, precum și în donații de echipamente și dispozitive medicale.
De asemenea, NATO a ajutat la construcția de spitale și a asigurat personal medical țărilor aflate la nevoie. Forțele armate NATO joacă un rol extrem de important în această situație, Aliații dând dovadă de cooperare și unitate. Inițiativele NATO s-au dovedit eficiente, dar Miniștrii Apărării consideră că situația încă nu este complet sub control.
#NATO responds to #COVID19. Allied military forces have flown +100 supply missions, facilitated construction of 25 field hospitals, added +25,000 treatment beds & deployed +4,000 medical professionals. #StrongerTogether pic.twitter.com/ycwZpcBnvQ
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) April 15, 2020
Ca urmare a videoconferinței, Miniștrii Apărării NATO au ajuns la concluzia că unul din obiectivele principale, în momentul de față, îl reprezintă contracararea dezinformării și a propagandei. Tot mai multe surse media prezintă informații false sau greșite, pe când altele prezintă știri propagandiste pentru a susține agendele unor actori politici asociați.
Mai mult de atât, Miniștrii Apărării au accentuat faptul că protecția cetățenilor din statele membre rămâne obiectivul prioritar NATO. Aceștia doresc a garanta ideea că această criză medicală pe plan global nu se va transforma într-una de securitate. Din această cauză, NATO se va asigura că repercusiunile aduse de COVID19, fie ele pe termen lung sau scurt, nu vor genera probleme foarte grave.
Deopotrivă, pandemia coronavirus i-a mobilizat pe miniștrii respectivi să actualizeze cerințele de bază pentru starea de pregătire civilă, în caz că vor mai exista crize similare pe viitor. Scopul este de a cimenta securitatea națională a statelor membre, dar și de a asigura răspunsuri mai rapide și mai eficiente la eventualele crize viitoare.
Generaul Tod Wolters, Comandatul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, este cel care coordonează activitatea NATO privind lupta împotriva coronavirusului. El se asigură că eforturile militare sunt eficace și aduc rezultate pozitive prin sprijinul oferit țărilor membre. Tod Wolters a fost desemnat pentru acest rol pe 2 aprilie, după ce miniștrii NATO au căzut de acord că el este persoana potrivită.
#NATO steps up its fight against #COVID_19 with strategic airlift delivering vital equipment to those in need. Allies also keep fighting the spread of disinformation & propaganda and maintain strong deterrence & defence. #DefMin
Read more: https://t.co/mIBIfbtinw#WeAreNATO pic.twitter.com/IBFn0Ni5p8
— Oana Lungescu (@NATOpress) April 15, 2020