UNICEF raportează un progres neuniform la 30 de ani după adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului

0
689

Deși la nivel mondial au avut loc realizări istorice în ultimele 3 decenii în ceea ce privește îmbunătățirea vieților copiilor, pentru ca cei din zonele nedezvoltate economic să resimtă acest progres este necesară trecerea urgentă la acțiune, avertizează un nou raport al Națiunilor Unite publicat luni, 18 noiembrie.

Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, a declarat că, în ciuda faptului că numărul tinerilor a căror speranță de viață a crescut și care trăiesc mai sănătos este într-o continuă creștere, șansele continue să le fie potrivnice copiilor săraci și vulnerabili.

Pe lângă provocările persistente din domeniile sănătății, nutriției și educației, copiii din ziua de astăzi se confruntă cu noi amenințări precum schimbările climatice, abuzurile online și cyberbullying-ul”, a afirmat Fore. „Numai prin inovație, tehnologii noi, voință politică și resurse mărite, vom ajuta la transpunerea viziunii Convenției cu privire la Drepturile Copilului în realitate pentru copiii de pretutindeni.”

Acest document reprezintă tratatul adoptat pe scara cea mai largă și în cel mai scurt timp din istorie, fiind ratificat de către peste 190 de state. Prin el este recunoscută copilăria (perioada până la 18 ani) ca fiind o etapă specială, pe parcursul căreia copiiilor trebuie să le fie permisă creșterea, învățarea, joaca, dezvoltarea și înflorirea cu demnitate.

UNICEF a raportat că de la intrarea sa în vigoare, rata globală a mortalității infantile a scăzut cu aproximativ 60%, iar procentul copiilor care suferă de malnutriție aproape s-a înjumătățit. De asemenea, Convenția a influențat numeroase instituții, constituții, legi și politici care îi reflectă acum principiile de bază – printre care se numără nediscriminarea, dreptul la protecție și procedarea în interesul copilului -.

Cu toate acestea, raportul demonstrează inechitatea progresului: copiii din regiunile sărace sunt încă supuși riscului de a muri din cauza unei boli tratabile până la vârsta de 5 ani, discriminarea și marginalizarea reprezintă fenomene care se observă la nivel sociologic printre aceștia, iar educația oferită acestora nu reușește să îi pregătească pentru nevoile actuale ale pieței muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.