Alegeri parlamentare Republica Moldova

0
950
Sursa: Știrile ProTV

Cetățenii Republicii Moldova își cântăresc la momentul curent opțiunile electorale, pe care le vor exprima în mai puțin de trei săptămâni în cadrul alegerilor parlamentare de pe 24 februarie.

Având în vedere contextul regional geopolitic și geostrategic în care procesul electoral din Republica Moldova urmează să se desfășoare, echipa 45North vă propune pentru această lună o serie de articole săptămânale referitoare la apropiatul eveniment major de pe scena politică moldovenească. ce vor introduce atât elemente din sfera politicului, cât și dimensiunea socială inerente procesului electoral. Promotori ai unui comportament civic activ, credem că un om informat poate lua o decizie asumată și echilibrată, cea mai adecvată pentru modul său de raportare la domeniul politic.

Apropiatele alegeri au fost subiectul unor numeroase controverse în Republica Moldova, atât din punct de vedere al modificărilor legislative, cât și al disputelor interne a căror amplitudine a generat și generează preocuparea statelor occidentale și a organizațiilor internaționale cu privire la transparența și corectitudinea procesului electoral.

De altfel, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la București, vineri 1 februarie, că UE acordă o importanţă deosebită organizării unor alegeri parlamentare libere, corecte și transparente în Republica Moldova. Redăm mai jos declarația Înaltului Reprezentant:

”UE, şi nu doar UE, fie că este vorba de organizaţiile partenere, Consiliul Europei sau OSCE, importanţa absolută pe care o acordăm organizării de alegeri libere, corecte şi transparente. Asta este busola noastră şi asta discutăm constant cu partenerii noştri, nu doar din Estul Europei, ci peste tot în lume. Nu intru acum în prea multe detalii despre situaţia politică din Moldova pentru că regula noastră de aur mai ales când este vorba de parteneriatul estic este că noi discutăm cu ţările, cu populaţia acestor ţări, cu instituţiile acestor state. Nu este rolul Uniunii Europene să aibă un cuvânt de spus în legătura cu situaţia politică din ţară sau cu partidele politice din alte ţări”.

Programate inițial pentru sfârșitul anului 2018, alegerile din Republica Moldova au fost amânate pentru 24 februarie 2019. Două motive au stat la baza acestei decizii: sistemul electoral mixt și oportunitatea ca atât Parlamentul și Guvernul, cât și opoziția, să poată organiza mult mai eficient scrutinul.  Potrivit Adevărul.md, Andrian Candu, șeful Legislativului, ce este și unul dintre autorii hotărârii Parlamentului nr. 197 din 27 iulie 2018, a prezentat decizia amânării alegerilor parlamentare cu câteva luni în ultima ședință din sesiunea de primăvară-vară.

Spre deosebire de alegerile parlamentare din 2014, cele actuale se vor desfășura în baza sistemului electoral mixt într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripțiile uninominale se aleg 51 de deputați în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripție. În acest fel, alegătorii vor primi câte două buletine de vot: unul cu lista candidaților care concurează pentru locul de deputat în circumscripția uninominală și al doilea – lista partidelor care candidează pentru circumscripția națională. Cetățenii Republicii Moldova aleg câte un candidat din fiecare buletin de vot.

Potrivit Constituţiei Republicii Moldova, Parlamentul este ales pentru un mandat de patru ani. Acesta poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de ‘război sau de catastrofă’. Mandatul legislativului se prelungeşte până la întrunirea legală a noii componenţe. Constituţia, însă, nu poate fi modificată şi, de asemenea, nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice, specifică Radio Chişinău pe pagina sa electronică.

Un alt punct relevant de menționat este că mandatul actualului Parlament a expirat deja la 30 noiembrie 2018, o dată la care ar fi trebuit în mod normal să și fie organizat scrutinul, iar alegerile trebuie pregătite în cel mult trei luni de la această dată – până la finalul lunii februarie 2019, deci.

La alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pot participa 46 de partide și organizații social-politice. Comisia Electorală Centrală a făcut publică lista acestora, informația fiind prezentată de Agenția Servicii Publice (ASP). Pentru a verifica profilul fiecărui candidat care și-a înregistrat grupul de inițiativă pentru una din cele 51 de circumscripții uninominale, puteți aici găsi lista realizată de Moldova.org, considerat de Centrul pentru Jurnalism Independent și Asociația Presei Independente drept unul dintre cele mai echidistante portaluri de știri în perioada alegerilor.

Echipa 45North va continua să vă aducă cele mai importante și relevante informații din aceste trei săptămâni premergătoare alegerilor. Vă invităm cu drag, deci, să ne urmăriți activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.