Alerte notabile

  • Metapneumovirus (HMPV), China, 6 ianuarie: inițial desemnat drept o boală respiratorie neidentificată, cazurile de îmbolnăviri pulmonare în creștere din China au fost atribuite metapneumovirusului (HMPV), un virus respirator descoperit relativ recent, în 2001, în Olanda, dar care probabil a circulat de secole în populația umană. Cazurile s-au concentrat în regiunea nordică a Chinei, în special printre tineri și copii. Majoritatea copiilor sub 5 ani au anticorpi pentru acest virus. Virusul produce o simptomatologie foarte similară cu alte infecții respiratorii comune și este foarte contagios. Se poate transmite prin suprafete contaminate sau prin inhalarea particulelor care conțin virus. Având în vedere precedentul cu Covid-19, cazurile au atras o atenție sporită din partea comunității internaționale. Cazuri au fost detectate și in India și Bangladesh.
  • Holeră, Angola, 5 ianuarie: O epidemie de holeră afectează 3 provincii din țara vest-africană, Luanda, Icolo e Bengo și Bengo. Până la 12 ianuarie se înregistraseră 224 cazuri și 18 decese. Holera este adesea asociată cu condiții insalubre și cu apă contaminată. Angola a fost vizitată de președintele american Joe Biden în decembrie, prima vizită de acest fel, într-o încercare de a limita influența Beijingului aici și pe continent.
  • Tuberculoză, Canada, 8 ianuarie: Canada raportează un număr neobișnuit de mare de cazuri de tuberculoză. Doar anul acesta s-au înregistrat 200 de cazuri, cu peste 80 de cazuri mai mult față de media normală. Doctorul Dick Menzies de la Centrul de Tuberculoză McGill spune că majoritatea cazurilor sunt importate din afara granițelor, de la persoane care au călătorit sau de la refugiați care vin în Canada. Montreal este în mod particular afectat. Tuberculoza este principala cauză a morții din rândul bolilor infecțioase în lume.
  • Gripă, Coreea de Sud, 1 ianuarie: Coreea de Sud experimentează cel mai mare număr de cazuri de gripă din 2016: 73,9 la 1000 de persoane. Grupa de vârstă 13-18 ani este cea mai afectează, cu o rată dublă de infecție. Autoritățile au reiterat faptul că vaccinurile disponibile sunt eficiente împotriva tulpinilor în circulație.
  • Holeră, Sudanul de Sud, 23 decembrie: Medici fără Frontiere au descris situația din Sudanul de Sud drept “complet covârșitoare”. Peste 4000 de cazuri de holeră fuseseră înregistrate din noiembrie până la 15 decembrie în districtul Rubkona. Majoritatea cazurilor apar în taberele de refugiați. Condițiile din aceste tabere sunt complet nepotrivite, în special din cauza suprapopulării. Refugiații sunt generați de conflictul peren din Sudan. Războiul civil din Sudan este cea mai mare criză umanitară din lume, chiar dacă este eclipsată de alte conflicte mai vizibile în presa internațională. Peste 11 milioane de persoane au fost dezrădăcinate de conflict, în afara cât și în interiorul granițelor sudaneze. Jumătate din populația Sudanului, adică aproximativ 25 de milioane de oameni, se confruntă cu insecuritate alimentară, dintre care 8 milioane la nivel de urgență. Aceste condiții, cumulate cu fenomene climatice precum secete severe, exacerbate de schimbările climatice, au creat condițiile perfecte pentru răspândirea bolilor infecțioase.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.