Vlad Vexler: de ce se teme Putin?

0
25

Vlad Vexler este un filosof politic și analist de origine rusǎ care trăiește în Londra. Pe canalul său de YouTube comentează evoluția conflictului dintre Rusia și Ucraina, în special dimensiunea socio-politicǎ. În acest videoclip exploreazǎ subiectul fricilor lui Putin, cu mențiunea cǎ nu aprofundează tema sustenabilității economiei Rusiei. Pânǎ la urmǎ, de ce anume se teme liderul de la Kremlin?

  1. La nivel psihologic, lui Putin îi este frică sǎ nu aibǎ soarta lui Gaddafi, adică sǎ fie dat jos de la putere și eliminat fizic, sub efectul influenței și puterii americane
  2. Amenințarea existențială pentru Rusia și Putin pe care ar presupune-o exemplul democrațiilor liberale unde funcționează separația puterilor în stat și existǎ libertate de exprimare și posibilitatea de a vota alte persoane și partide pentru a prelua puterea, fiind un exemplu pentru populația Rusiei cǎ existǎ o alternativǎ de guvernare și organizare socială.
  3. Vestul dezvoltǎ o strategie consecventǎ și persistentǎ pentru Ucraina, dar și pentru Asia de Est sau Orientul Mijlociu. Cu alte cuvinte, Vestul rămâne unit și concentrat spre a învinge ambițiile imperialiste ale Rusiei.
  4. Lipsa controlului politic asupra Ucrainei. Similar cu punctul 2, o societate ucraineanǎ liberǎ reprezintă un model periculos pentru populația Rusiei, în special în cazul în care existǎ proteste interne
  5. Fragmentarea elitei rusești. Putin dorește sǎ aibǎ rolul de arbitru al potențialelor conflicte dintre membrii elitei rusești. Fragmentarea acesteia erodează și rolul lui Putin.
  6. Frica de populație. Gorbaciov l-a întrebat odatǎ pe Putin de ce se teme atât de mult de poporul său. Dacǎ Rusia este înfrântă decisiv în Ucraina, populația depolitizatǎ ar putea înțelege cǎ președintele lor nu poate sǎ respecte contractul social propus chiar de el.
DISTRIBUIȚI