Un raport întocmit de Beatriz Saab, cercetător la Democracy Reporting International, o organizație non-profit din Berlin, studiază modul în care liderii autoritari folosesc tehnologia emergentă a inteligenței artificiale (AI) generative pentru a submina democrația peste tot în lume. De asemenea, în același raport, vedem cum inteligența artificială generativă poate reprezenta și o unealtă care poate să fie folosită la consolidarea democrației.

Raportul este realizat sub patronajul Forumului International pentru Studiul Democrației, un centru de analiză al National Endowment for Democracy, unul din cele mai importante organizații non-profit din Statele Unite. Conform autorului, liderii autoritar sunt ajutați de această nouă tehnologie în principal în trei feluri:

  • Conținutul fals (sintetic) de înaltă calitate (de ex. imagini false cu o persoană) este generat mai repede și mai ieftin
  • Automatizarea creării de conținut sintetic prin alocarea unor procese de producție consumatoare de timp unei inteligențe artificiale
  • Distribuirea de conținut personalizat prin colectarea informațiilor publice disponibile despre populația sau individul țintă și încorporarea lor în mesajul care este transmis, crescându-i eficiența.

În același timp, AI-ul generativ poate să fie o tehnologie care să ajute la promovarea și întreținerea integrității spațiului informațional, în special în context electoral dar și în general. Câteva din modurile în care AI-ul generativ este folosit de societatea civilă în urmărirea acestui scop:

  • Accelerarea procesului de verificare informații în context de fact-checking
  • Îmbunătățirea productivității jurnaliștilor prin simplificarea analizei unor volume mari de date, sortarea informațiilor, sumarizare content, etc
  • Verificarea tehnică a conținutului, pentru a determina dacă este sintetic sau real

Un exemplu de utilizare a inteligenței artificiale este cel al Rusiei în Germania, unde Ministerul de Externe a identificat doar în perioada 20 decembrie 2023 – 20 ianuarie 2024 peste 50,000 de conturi false care răspândeau propagandă rusă în limba germană, peste un milion de astfel de postări.

Și Republica Populară Chineză a folosit AI-ul pentru a interfera în alegerile prezidențiale și parlamentare din Taiwan, în ianuarie 2024. Mai exact, conform acestui raport, Beijingul ar fi utilizat rețele de conturi false denumite Spamouflage sau Dragonbridge pentru a inunda spațiul informațional cu acuzații false cu privire la comportament adulter și imoral printre liderii partidului DPP (care se opune influenței chineze).

Mai jos se poate urmări și evenimentul virtual de lansare al raportului, în care moderatorul Adam Fivenson, Senior Program Officer for Infospace Integrity la Forumul International pentru Studiul Democrației, discută cu autorul, precum și cu Nighat Dad, promoter al drepturilor digitale, Vittoria Elliott, reporter WIRED și Christopher Walker, Vicepreședinte Studii și Analiză, National Endowment for Democracy.

DISTRIBUIȚI