NATO a adoptat o abordare comună pentru a contracara amenințările informaționale, consolidând capacitatea Alianței de a identifica, preveni și răspunde eficient la astfel de amenințări. Textul integral este disponibil aici.

Articol realizat cu ChatGPT

Introducere:

NATO se confruntă cu amenințări hibride în creștere, provenite de la actori statali și non-statali. Competițiile strategice testează reziliența Alianței exploatând deschiderea, interconectivitatea și digitalizarea națiunilor membre. Acestea interferează în procesele și instituțiile democratice, contestă valorile comune și vizează securitatea cetățenilor prin tactici hibride, direct sau prin intermediul unor proxy (intermediari).

Amenințări Informaționale:

Amenințările informaționale descriu activități intenționate, dăunătoare, manipulative și coordonate de către actori statali și non-statali în mediul informațional, cu un impact negativ real sau potențial asupra NATO și aliaților săi. Acestea includ, dar nu se limitează la operațiuni informaționale, manipularea informațiilor și interferența actorilor străini, precum și dezinformarea. Monitorizarea și analiza acestor activități asigură o imagine cuprinzătoare a comportamentului actorilor ostili în mediul informațional.

Evoluția Tehnologică:

Dezvoltările tehnologice rapide, în special în domeniul inteligenței artificiale și al “deep fakes”, au potențialul de a submina în continuare încrederea publicului în comunicare, amplificând utilizarea și efectul tacticilor manipulative, creând confuzie în mediul informațional și modificând percepțiile în moduri subtile, dar semnificative.

Exploatarea Narațiunilor de Gen:

Anumiți actori rău intenționați exploatează narațiuni de gen și promovează dezinformarea bazată pe gen pentru a semăna diviziune și a destabiliza societățile noastre, provocând astfel securitatea, reziliența, interesele, valorile și modul nostru de viață democratic.

Obiectivul Abordării NATO:

Scopul este de a stabili o abordare bine conectată și interoperabilă pentru a identifica, preveni și răspunde eficient la amenințările informaționale.

Această abordare reafirmă angajamentul NATO de a respecta drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare, în eforturile sale de a contracara amenințările informaționale.