Alerte notabile

  • Boală nediagnosticată, Republica Democrată Congo, 3 decembrie: o boală misterioasă a ucis deja 143 de persoane în provincia sud-vestică Kwango din Republica Democrată Congo. Simptomele raportate sunt similare cu cele ale unei gripe, precum dureri severe de cap și febră mare. Un epidemiolog local susține că femeile și copii sunt mai puternic afectați. Infrastructura delapidată și lipsa produselor medicale înrăutățește situația. Pe baza unor prime probe biologice prelevate de o echipă OMS, se pare ca malaria ar fi cauza îmbolnăvirilor, deși este posibil să nu fie vorba de un singur patogen.
  • Febra Marburg, Rwanda, 2 decembrie: Conform Centrului pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, s-au raportat 60 de cazuri de febră Marburg, o infecție virală mortală, foarte similară cu Ebola. Majoritatea cazurilor sunt legate de personalul medical din orașul Kigali. Conform site-ului de monitorizare al guvernului rwandez, la 6 decembrie se constataseră 35 de zile fără niciun caz nou. 
  • Variola maimuței, Uganda, 8 decembrie: Uganda a ajuns la 800 de cazuri raportate de variola maimuței dintre care 4 decese. Boala se manifestă prin apariția unor pustule pe corp, în special pe față și în zona intimă. Este extrem de contagioasă, se poate transmite inclusiv prin atingerea unei suprafețe atinse în prealabil de o persoană infectată. Tulpina prezentă în Uganda este denumită clade Ib, diferită de tulpina clade II, care circulă de ceva timp și în Europa. Clade Ib este considerată mai periculoasă. Un prim caz de infecție cu aceasta a fost raportat și în Europa, în Suedia. 
  • Febra Dengue, Bangladesh, 17 octombrie: Bangladesh se confruntă cu una din cele mai puternice epidemii de febră dengue din ultimii ani, cu peste 400 de decese în 2024. La mijlocul lunii noiembrie 4,173 de persoane se aflau sub tratament, majoritatea (2,338) în capitala Dhaka. Fenomene meteorologice neobișnuite, potențial cauzate de schimbările climatice, încurajează acutizarea epidemiei de febră dengue, deoarece ploile prelungite peste perioada normală duc la creșterea populației de țânțari, principalul vector de propagare a bolii. 
  • Poliomielită, Polonia, 18 noiembrie: Virusul care cauzează poliomielită a fost detectat în apa menajeră din Varșovia, în timpul unor teste uzuale. Asta nu înseamnă că au fost detectate cazuri de infecții, dar această detecție, cuplată cu creșterea unor mișcări anti-vaccin în Polonia, îngrijorează autoritățile care semnalează că virusul atacă în primul rând copii sub 5 ani, cauzând paralizie. 
  • Gripă aviară, Statele Unite, 14 decembrie: Un fermier din statul Louisiana a fost spitalizat cu suspiciunea de infecție cu H5N1, virusul care provoacă gripa aviară. Acesta a fost expus la păsări bolnave. Virusul afectează păsările de curte și bovinele și acestea pot transmite mai departe virusul la oameni. Peste 60 de cazuri s-au constatat în Statele Unite anul acesta. Nu s-au raportat transmisii de la om la om. 

Mai mult despre metodologie regăsiți aici