Video. Strategia cu trei componente a Ucrainei în Kursk: haos, costuri și coerciție

0
280

Wiliam Spaniel este profesor în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității Pittsburgh. Canalul său de YouTube, cunoscut și sub numele Lines on Maps, a adunat un număr foarte mare de urmăritori după ce acesta a început să creeze conținut în care analizează evoluția războiului ruso-ucrainean. În acest ultimul videoclip analizează strategia presupusă a Ucrainei în Kursk și cum ar putea să influențeze cursul războiului.

Wiliam Spaniel identifică trei obiective posibile ale surprinzătoarei ofensive ucrainene în Kursk, teritoriu rusesc recunoscut internațional: schimbarea balanței de putere militare, destabilizarea Kremlinului și creșterea costurilor invaziei pentru Rusia. Din punct de vedere al balanței militare, Ucraina încearcă să schimbe narativul care a împânzit mass-media, anume că Rusia avansează încet dar sigur în Donbas și Harkiv, Strict din punct de vedere militar, ofensiva din Kursk ar putea să aibă un efect asupra ofensivei rusești din Harkiv, forțând Moscova să transfere trupe din est spre nord. De asemenea, sistemul de căi ferate rusești aflat la granița Ucrainei, care leagă orașul Kursk de Belgorod, ar putea deveni o țintă, având în vedere rolul acestuia în aprovizionarea ofensivei rusești din Harkiv.

Din punct de vedere al destabilizării politice a Kremlinului, efectul este minimal, cel puțin în prezent. Ca întotdeauna, Putin are alibiul autorităților locale care au greșit și poartă vina pentru incursiunea ucraineană. În acest sens, Putin este privit de populație mai degrabă ca un salvator, decât un vinovat. Totuși, ideea rusească veche conform căreia “țarul e bun, boierii sunt răi” nu poate să funcționeze la nesfârșit, dacă Kremlinul nu restabilește controlul teritoriilor pierdute. Granița ruso-ucraineană care nu este implicată într-un război deschis în prezent este mare, ceea ce înseamnă că sunt mulți ruși care locuiesc în oblasturile vecine cu Ucraina care se gândesc că ei pot fi următorii în vizorul ucrainenilor.

A treia componentă potențială a strategiei Ucrainei vis-a-vis de Kursk este cea de a crește costurile pentru Rusia. Wiliam Spaniel dă câteva exemple, cum ar fi centrala nucleară din Kursk. Dacă ucrainenii continuă să avanseze spre nord (chiar dacă nu ajung efectiv la centrală), rușii vor fi forțați să o oprească, ceea ce ar însemna pierderea unei surse de curent pentru sute de mii de cetățeni. Este clar că pentru a transforma regiunile ocupate în Kursk în monedă de schimb / putere de negociere, Kievul trebuie, în primul rând, să fie capabil să le păstreze sub controlul său. În același timp, Rusia a început să sape tranșee în oblastul ocupat, relativ departe de zona controlată de Ucraina, ceea ce indică că și Moscova se așteaptă ca ocupația să dureze.