Ministrul Mediului din Polonia a declarat în data de 26 iulie că țara sa va depune o sesizare la Comisia Europeană împotriva Germaniei pe motivul nerespectării solicitării statului polonez de a prelua deșeurile depuse și ținute ilegal pe teritoriul său de către firme germane.
Reprezentând o problemă acută de câțiva ani, transferul de deșeuri din Germania către Polonia a rezultat într-un nou scandal național polonez după ce unul dintre cele 7 depozite, pe care statul polonez le-a descoperit că acceptă deșeuri aduse ilegal de peste graniță, a luat foc. Depozitul se afla în zona Zielona Gora, regiune din vecinătatea de est a Germaniei.
Ministrul Mediului din Polonia, Anna Moskwa, a declarat că autoritățile au descoperit 35,000 de tone de deșeuri ilegale în cele 7 depozite, provenite de la firme germane care le-au transportat acolo, deși nu a precizat locațiile celorlalte șase depozite. Ea a mai precizat că s-au făcut solicitări către autoritățile germane să preia rezolvarea acestei situații, în caz contrar Polonia fiind obligată să își caute dreptatea la Curtea Europeană de Justiție.
Euractiv mai susține că în anul 2018, statul polonez a înăsprit legea privind importurile ilegale de deșeuri, dar anul trecut au fost interpelate 42 de transporturi ilegale de deșeuri cu ajutorul sistemului electronic creat pentru urmărirea tranzitului și importurilor de acest fel.
Conform raportului Eurostat privind cantitatea de deșeuri generate și statusul reciclării în statele europene, prezentat în rezumat de euronews.com, Germania este pe primul loc în Europa la generarea de deșeuri, cu o cantitate de 3 ori mai mare decât cea rezultată în Polonia. Pe de altă parte, Germania este pe locul 15 în Europa la reciclarea de deșeuri, cu 44%, în vreme ce Polonia este pe locul 22 cu 36.3%.
În schimb, Germania este pe primul loc european la reciclarea deșeurilor municipale în 2021, cu 71.1% față de Polonia cu 40.3%. Amănuntul care se reflectă din statistica Eurostat făcută pe anul 2020 este acela că reciclarea făcută la nivel local și federal de autoritățile germane este considerabilă, iar transporturile de deșeuri ilegale care ajung în Polonia din Germania pot fi puse mai ales pe seama firmelor care operează pe teritoriul german.
O jurnalistă a Deutsche Welle a scris un articol- anchetă pe această temă încă din ianuarie 2021. Justyna Bronska afirma atunci că Polonia importă deșeuri și din Marea Britanie, Austria sau Italia, dar 70% dintre acestea provin din Germania. Mai îngrijorător este faptul că în transferul de deșeuri pot fi cuprinse hârtie și plastic al căror cantități nu este obligatoriu să fie înregistrat.
Articolul cuprinde și un interviu cu Beata Merenda, angajată a Inspectoratului pentru Protecția Mediului din Silezia Inferioară, Polonia, care dezvăluie că operatorii polonezi care gestionează deșeurile nu dețin neapărat permis pentru tipul de deșeuri care ajung la ei, dar pe lângă asta, cel mai grav este faptul că la graniță, deșeurile sunt declarate în acte altele decât ceea ce sunt pentru a fi primite. Majoritatea sunt declarate plastic, deși unele sunt de fapt deșeuri menajere sau medicale.
Conform acesteia, firmele germane scapă de costurile cu reciclarea dacă exportă deșeurile, iar unele firme poloneze sunt dispuse să le preia deși nu au echipamentele necesare pentru a le recicla în mod corect, ci de cele mai multe ori le incinerează. Incinerarea nu are totuși loc în condiții moderne și prietenoase cu mediul, deșeurile fiind incendiate direct. Fumul generat de această activitate conține o toxicitate ridicată, atât pentru oameni, cât și pentru mediu.
Polonia a fost în anumite perioade de timp, în 2015 când chiar Comisia Europeană i-a reproșat, dar și recent, posibil în funcție de activitățile industriale, unul dintre cele mai poluate state europene cu referire la calitatea aerului respirat.
Unul dintre ecologiștii polonezi ai ONG-ului Zero Waste argumentează că această afacere va continua atâta timp cât autoritățile oferă permise de trecere a deșeurilor peste graniță, nu fac controale și nu introduc amenzi considerabile. El mai subliniază că firmele germane nu sunt interesate de ce se întâmplă cu gunoiul pe care îl transferă ci doar știu că pentru a scăpa de ele este mult mai ieftin în Polonia.
Potrivit site-ului statista, în anul 2021, Polonia a importat din Germania 420,400 de tone de deșeuri, dintre care 362,400 de tone erau înregistrate cu permis legal de transfer.
Dacă luăm în considerare scandalurile privind importurile de deșeuri izbucnite și la noi în țară cu mult timp în urmă, dar a căror situație este posibil să fie actuală, suntem îndreptățiți să afirmăm că firmele din statele europene dezvoltate profită de influență acestora și își ascund mizeria sub preșul statelor în curs de dezvoltare, care nu vor să supere entitățile ce au permis . Este de neînțeles ca o Germanie dezvoltată să nu poată impune reguli clare de gestionare a deșeurilor firmelor ce operează pe teritoriul său.
De asemenea, cele de mai sus ridică întrebări cu privire la corectitudinea raportului privind gradul de reciclare realizat de Eurostat și trâmbițat acum câteva luni, dacă multe dintre declarațiile de reciclare ale statelor europene dezvoltate au trecut granița la vecini. În acest caz, se impune ca Uniunea Europeană, care susține că este interesată de protecția mediului, să se aplece asupra problemelor reale și cu adevărat importante privind aceasta, în loc să dispună măsuri asupra anumitor activități care nu au același impact grav.