Agenția națională de presă rusă TASS a publicat în data de 26 noiembrie un articol care informează că ambasadorul rus în Franța, Alexei Mechkov, le-a recomandat migranților ruși din această țară să fie uniți deoarece experiența mondială, declara el, demonstrează că „o comunitate coezivă poate să își apere drepturile, asigură protecția intereselor naționale, dezvoltă inițiative de afaceri și conservă indentitatea națională.”
Mechov a mai afirmat că, în contextul circumstanțelor actuale dificile, se dorește ca și comunitatea rusă să nu se fragmenteze, ci să caute consolidarea asociațiilor în care este împărțită dincolo de disensiuni, lucru care poate deveni realitate prin predarea limbii ruse, combaterea rusofobiei și promovarea unei imagini pozitive a Rusiei.
Declarațiile ambasadorului rus au fost date pe fondul organizării la Paris al celui deal 6-lea Forum al Consiliului Compatrioților la ambasada rusă. El a acut loc între data de 25-26 noiembrie și a constat în realizarea unor sesiuni plenare și discuții dedicate predării limbii ruse și protejării drepturilor rușilor din Franța.
Articolul publicat de agenția TASS referitor la migranții ruși din Franța nu este neapărat unul care să demonstreze că masa de migranți ruși este mult mai numeroasă acolo decât în alte state europene, dar dă de înțeles că Federația Rusă luptă pentru drepturile cetățenilor săi din alte state, deși interesele care determină aceste acțiuni pot fi puse sub semnul întrebării.
Conform unui raport al Națiunilor Unite din anul 2013, cei mai mulți migranți ruși născuți în Rusia și ajunși în Europa Centrală, locuiau în Germania (o medie de 1,25 față de Franța unde exista o medie de 0,08). Următoarele patru state central-europene unde media era ridicată sunt în ordine: Austria (0.33), Cehia (0.31), Olanda (0.24) și Elveția (0.23).
Raportul privind migrația întocmit de ONU pentru anul 2019 susține că o treime din migranții de pe glob erau originari din zece state, printre care Federația Rusă, de unde plecaseră 10.5 milioane de persoane față de zona de conflict Siria de unde plecaseră 8,2 milioane.
Un articol publicat în data de 28 septembrie pe site-ul schengenvisainfo.com, susține că un număr de peste 1,3 milioane de persoane de origine rusă au imigrat către țări din Uniunea Europeană de la începutul războiului din Ucraina. Această cifră este oferită de către FRONTEX, Agenția Europeană de Protecție a Graniței și Coastei, care a mai precizat că în jur de 1,273 de milioane de cetățeni ruși s-au întors în Federația Rusă prin statele din Uniunea Europeană.
În ciuda faptului că serviciul FRONTEX declară că unii dintre rușii care circulă dețin permise de ședere sau vize în țările europene unde ajung, iar unii au dublă cetățenie, există încă un pericol al adevăratului scop al circulației unora dintre ei. Federația Rusă întreține de mult timp un război hibrid cu democrația europeană prin încurajarea și facilitarea migrației împovărătoare către Europa de Vest cu ajutorul Belarusului sau prin finanțarea partidelor extremiste prezente în statele din regiune. Uniunea Europeană, pe baza evident a dovezilor trecutului, prin fiecare stat individual, ar trebui nu neapărat să interzică circulația cetățenilor de origine rusă dar să fie foarte vigilentă la acțiunile întreprinse de aceștia.