Good Times Bad Times: Cum ar răspunde Vestul unui atac nuclear rusesc?

0
1619

Canalul de YouTube Good Times Bad Times (GTBT), specializat în producția video pe teme ce țin de relații internaționale și geopolitică, analizează opțiunile NATO în cazul în care Rusia escaladează prin utilizarea, într-o formă sau alta, a unei arme nucleare în Ucraina.

Pe scurt, GTBT propune ideea că pe scara escaladării dintre Vest și Federația Rusă, Vestul își păstrează în continuare mult mai multe opțiuni, în timp ce Federația Rusă a ajuns foarte aproape de vârful acestei scări. Dacă în perioada anterioară datei de 24 februarie Rusia a avansat mult mai eficient pe această scară a escaladării, ulterior invaziei, rezistența eroică a armatei ucrainene și a poporului ucrainean a dezvăluit cât de slab pregătită, coruptă și ineficientă este mașinăria de război rusă.

Din punct de vedere al unei acțiuni a Rusiei care să aibă o componentă nucleară, aceasta ar putea consta într-un test/detonare deasupra unei părți izolate din Marea Neagră sau un atac asupra unei ținte militare din Ucraina (depozit/aeroport militar, grupări de unitați, etc.). O țintă precum un centru de populație este mai puțin probabilă dar nu poate să fie exclusă complet, având în vedere barbarismul de care a dat dovadă Vladimir Putin în modul în care a gestionat invazia până acum.

GTBT citează un articol scris de Jeffrey Edmonds, expert în securitatea Statelor Unite, în special în ceea ce privește Federația Rusă, în care sunt expuse patru răspunsuri potențiale pe care Statele Unite și aliații NATO le-ar putea pune în aplicare în cazul utilizării unei arme nucleare din partea Rusiei în Ucraina:

  1. Răspuns nuclear – Aliații răspund printr-un atac nuclear echivalent, cel mai probabil pe o țintă militară rusească pe teritoriul Ucranei
  2. Răspuns convențional și escaladare – Aliații nu răspund cu un atac nuclear dar escaladează atacând direct forțele ruse în Ucraina și/sau din Rusia, distrugând, spre exemplu, flota rusă de la Marea Neagră
  3. Păstrând cursul evenimentelor – Aliații tratează utilizarea unei arme nucleare drept un semn al slăbiciunii Rusiei, intensificând suportul militar și economic pentru Kiev, precum și sancțiunile împotriva Rusiei
  4. Împingerea spre o înțelegere – Aliații își folosesc influența asupra Ucrainei pentru a face o înțelegere cu Rusia, deci concesii pentru Moscova.

Fiecare scenariu/răspuns are avantajele și dezavantajele sale, explorate in articolul citat și de către GTBT dar ceea ce ar trebui să reținem înainte de a ceva emoțiilor normale date de o escaladare nucleară este că o lume în care un răspuns inert sau lipsa unui răspuns în fața șantajului nuclear sau, și mai important, în fața utilizării armamentului nuclear, ar produce o lume în care proliferarea globală a armelor nucleare devine mult mai probabilă și mai greu de stăvilit, ceea ce, pe termen lung, nu ar duce decât la o probabilitate mult mai mare a unui conflict nuclear, fie local, fie chiar global.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.