În data de 4 septembrie, agenția națională de presă rusă TASS, anunța că la fabrica companiei nucleare de stat ruse Rosatom, din Sankt Petersburg, a fost demarat procesul de producție a navei de presiune a reactorului pentru Unitatea 1 a centralei nucleare ce va fi înființată în Egipt. Fiind prima de acest fel din țara nord-africană, egiptenii au optat pentru un acord de colaborare cu Rusia privind furnizarea tehnologiei necesare unei astfel de centrale semnat în noiembrie 2015.
În data de 25 august, agenția TASS mai anunța că Rosatom urmează să instruiască 1712 specialiști pentru centrala nucleară egipteană El Dabaa, operațiune al cărei cost se va ridica la 83 de milioane de dolari. Printre cursurile predate se vor număra și cele de limbă rusă împreună cu instruire pentru probleme administrative ale operării centralei, fizică nucleară, managementul personalului și managementul deșeurilor radioactive. O parte a personalului va fi pregătită cu ajutorul simulatoarelor deținute de centrala nucleară din Rusia apoi pe cele care vor fi realizate la centrala egipteană.
Un alt articol publicat la aceeași dată dezvăluie deloc surprinzător că una dintre diviziile de inginerie ale Rosatom, Atomstroiexport (ASE), a semnat un contract cu firma de stat sud-coreeană, care se ocupă de sectorul nuclear, în vederea producerii turbinelor pentru cele patru unități ale viitoarei centrale din Egipt.
Așa cum se precizează într-un comunicat din 20 iulie, moment la care au început lucrările de construcție ale centralei, ea va fi amplasată în guvernoratul Matrouh, orașul El-Dabaa, pe coasta Mării Mediterane. Centrala nucleară de la El-Dabaa va consta în patru unități echipate cu reactor de Generația III + VVER-1200, considerat ultima technologie în domeniu, și care vor genera 1200 MW fiecare. Costul total al centralei va valora 30 de miliarde de dolari dintre care 25 de miliarde vor fi acoperite de un împrumut de stat oferit de partea rusă. Restul costului va trebui obținut de partea egipteană de la investitori străini. Egiptul va începe să plătească împrumutul de stat în octombrie 2029, fixat la o dobândă de 3% pe an, în timp ce se așteaptă ca centrala să fie funcțională din 2030.
Totuși, Egiptul se numără printre statele care nu au ratificat Tratatul Comprehensiv de Interzicere a Testelor Nucleare, alături de SUA, Israel, China și Iran, în timp ce India, Pakistan și Coreea de Nord nu l-au semnat. Deși Rusia pretinde că cere acestor țări să se alăture cât mai curând cu putință tratatului și să îl respecte, totodată Rosatom adună câștiguri importante din dezvoltarea tehnologiei nucleare în unele dintre statele enumerate mai sus.
În urma acestor considerente s-ar concluziona că relația Egiptului cu Federația Rusă este una destul de strânsă. O parte a intereselor ce o animă este datorată aspectelor geostrategice de care dispune Egiptul prin poziționarea sa geografică apropiată de conflicte încă în desfășurare și de alte state africane importante, distanța față de Europa dar și existenței avantajelor economice și militare pentru ambele state implicate. Reprezentantul comercial al Rusiei în Maroc informa într-un comunicat preluat de TASS în data de 2 septembrie că Egiptul, pe lângă Maroc și Algeria sunt cei mai importanți 3 parteneri comerciali ai țării sale din Africa.
Mai mult, un articol prezentat de www.worldstopexports.com, arată că pentru anul 2021, Egiptul a importat 3,7% dintre produsele sale din Federația Rusă, al șaselea cel mai important partener comercial. Potrivit sursei de presă Izvestia, Egiptul este în topul celor 4 state cele mai mari cumpărătoare de arme de fabricație rusească. Influența Rusiei auspra Egiptului și implicit a Africii de Nord se întinde și mai departe de atât, fiind programate chiar exerciții militare comune denumite de ruși “raiduri anti-teroriste”.
Pe lângă centrala nucleară a cărei construcție cade în sarcina Rosatom, Rusia plănuiește așa cum se arată într-un articol din data de 24 iulie al sursei TASS, să realizeze o zonă industrială în Egipt, chiar în apropierea canalului Suez. Se pare că acordul de colaborare privind acest aspect este într-o fază finală.