45north, în colaborare și la inițiativa Beacon Project, un proiect al Institutului Republican Internațional, a monitorizat conversația în limba română pe Facebook cu privire la Pactul Verde European pentru a identifica narative de dezinformare.
Pactul Verde European reprezintă un set de politici lansate de Comisia Europeană în decembrie 2019 ca parte a răspunsului Uniunii Europene cu privire la atingerea obiectivului de net zero CO2 până în 2050. Măsurile propuse vizează reducerea emisiilor cu cel puțin 55% până în 2030, în același timp creând oportunități noi pentru inovare, investiții și locuri de muncă.
Odată cu invazia Ucrainei de către Rusia, nivelul de insecuritate în societatea europeană a crescut iar Pactul verde european a devenit o țintă pentru dezinformare, precum și un vehicul pentru comunicarea de narative anti-UE și proruse. Aceste narative încurajează o varietate uneori concurentă de temeri cu privire la schimbările climatice, securitate energetică, stabilitatea financiară, precum și disparitatea economică în creștere între statele membre. În cele din urmă, această proliferare a dezinformării previne o discuție echilibrată cu privire la acest subiect complex și servește la subminarea coeziunii Uniunii.
Beacon Project conduce o inițiativă formată din șase organizații din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Slovacia, România și Bulgaria) pentru a monitoriza cum este perceput în social media (Facebook) Pactul verde european. Această monitorizare presupune examinarea contextului în care este discutat Pactul verde european (social, politic, economic, etc.), precum și narativele dominante răspândite de actori politici, media mainstream, precum și surse maligne, recunoscute deja că răspândesc dezinformare.
Organizațiile partenere care lucrează la acest proiect împreuna cu 45north, pe lângă inițiatorii proiectului (Beacon Project / Institutul Republican Internațional), sunt Centrul pentru Analiza Propagandei și Dezinformării (Polonia), Institutul pentru Studii de Securitate Praga (Cehia), Europeum (Cehia), Infosecurity.sk (Slovacia) și Centrul pentru Studiul Democrației (Bulgaria).
Mai jos regăsiti primul raport 45north pe această temă (în limba engleză).