Uniunea Europeană a condamnat numirea fostului țar al securității din Hong Kong, care a supravegheat reprimarea mișcării prodemocrație din Hong Kong, în funcția de șef al executivului acestui teritoriu chinez, cu 99% din voturi, în urma unui vot secret desfășurat duminică.
Josep Borrell, șeful pentru politică externă al blocului comunitar, a declarat că procesul de selecție care a dus la alegerea lui John Lee este încă “un pas în desființarea principiului “o țară, două sisteme””.
UE “solicită autorităților chineze și din Hong Kong să respecte angajamentele naționale și internaționale, în special obiectivul final de alegere a șefului executivului și a membrilor consiliului legislativ prin sufragiu universal”, a declarat Borrell într-o declarație la scurt timp după confirmarea numirii lui Lee, duminică.
Election of #ChiefExecutive violates democratic principles and political pluralism in #HongKong
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) May 8, 2022
Selection process is yet another step in the dismantling of the ‘one country, two systems’ principle
Chinese & Hong Kong authorities should abide by their national & intl commitments https://t.co/TtrrA54vzV
Lee, în vârstă de 64 de ani, a fost singurul candidat în cursa susținută de Beijing pentru a-i succeda liderului demisionar, Carrie Lam. Ca și predecesorul său, Lee a fost printre primii oficiali din Hong Kong și din China continentală care au fost incluși pe lista de sancțiuni a SUA pentru rolul lor în subminarea drepturilor și libertăților orașului, garantate cândva.
Luna trecută, canalul său de YouTube a fost blocat de Google pentru a se conforma sancțiunilor. Analiștii spun că ridicarea sa în rang indică faptul că politica dură a Beijingului față de Hong Kong va continua.
De asemenea, este pentru prima dată când un fost oficial din domeniul securității este numit în funcția de conducere într-unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Asia.
Hong Kong a intrat în atenția presei mondiale în 2019 pentru protestele de stradă care au durat luni de zile, cele mai mari de la retrocedarea către China de la Marea Britanie în 1997.
În anul următor, Beijingul a impus în oraș o legislație controversată privind securitatea națională, care interzice secesiunea, subversiunea și coluziunea cu forțele străine.
Controalele debilitante ale administrației din Hong Kong asupra pandurilor au invitat în ultimele luni la plângeri atât din partea rezidenților, cât și a întreprinderilor străine.