Un comunicat emis de Comisia Europeană în data de 22 decembrie informează că Uniunea Europeană a hotărât să aplice procedura de “infringement” asupra Poloniei din cauza violării legii UE de către Tribunalul Constituțional polonez. Acest tribunal a clasificat normele tratatelor Uniunii Europene drept incompatibile cu Constituția statului polonez în deciziile din datele de 14 iulie și 7 octombrie anul curent.
Comisia Europeană consideră că Tribunalul Constituțional din Polonia nu este independent și imparțial și astfel nu îndeplinește cerințele unui tribunal stabilit anterior prin lege, conform articolului 19, alin.1 din Tratatul Uniunii Europene (TUE). Comunicatul arată că în decizia din iulie, Tribunalul Constituțional din Polonia a negat necesitatea conexiunii oricăror măsuri luate de Curtea Europeană de Justiție conform articolului 279 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene care garanta realizarea evaluării judiciare de către un tribunal independent și imparțial. În octombrie, Tribunalul Constituțional polonez a declarat neconstituțională interpretarea Curții Europene de Justiție a art. 19 din TUE conform căreia un tribunal național trebuie să evalueze legalitatea procedurii numirii unui judecător, să se pronunțe asupra oricărei iregularități în procesul de numire și să verifice dacă judecătorul sau tribunalul în care activează respectă articolul 19 TUE.
Comisia Europeană subliniază că decizia de numire a trei judecători la Tribunalul Constituțional polonez în decembrie 2015 a avut loc prin încălcarea regulilor fundamentale care să conducă la realizarea unui sistem de evaluare constituțională. În acest caz, Comisia a semnalat problema Poloniei în data de 20 decembrie 2017 și a lansat prima procedură de infringement pe 3 aprilie 2019, urmată de o alta pe 20 decembrie 2020 împotriva unor acte legislative privitoare la sistemul de justiție polonez.
Presa poloneză titrează în ultimele zile, în apărarea deciziilor statului polonez, o investigație realizată de ziarul francez Libération care se presupune că ar fi descoperit o serie de conexiuni la nivelul structurilor europene, inclusiv cu Partidul Poporului European (PPE) care facilitează acțiuni de trafic de influență dar și situații de conflict de interese pentru membrii partidului amintit mai devreme. Sursa de presă newsrnd.com detaliază că unul dintre foștii membrii ai Curții Europene de Auditori, Karel Pinxten, condamnat de Curtea Europeană de Justiție pentru delapidare în formă continuată în perioada 2006 – 2018, ar fi în relații foarte bune cu președintele acestei curți, Koen Lenaerts, și amândoi ar avea conexiuni strânse în special cu membrii ai PPE.
Având în atenție articolul din ziarul francez, ministrul de justiție polonez, Zbigniew Ziobro, a solicitat procurorilor din Varșovia să deschidă o anchetă asupra unui posibil abuz de putere din partea judecătorilor Curții Europene de Justiție (CEJ) în cazul evaluării sesizărilor împotriva Poloniei.
Site-ul de știri wPolityce (apropiat de partidul de guvernământ Lege și Justiție așa cum se susține în sursa newsrnd.com) informează că structura care numește judecătorii pregătește o rezoluție care să promoveze suspendarea CEJ ca urmare a scandalului de corupție.
Tensiunile pe tema politicii interne dintre Uniunea Europeană și Polonia continuă de multă vreme și cu siguranță ele nu se vor opri curând mai ales că niciuna dintre părți nu dă semne că ar renunța sau ar fi dispusă să facă compromisuri importante. Evoluția situației va demonstra câtă unitate există în continurarea deciziilor la nivelul Uniunii Europene, cât de mult interferează apartenența la UE în politica internă a statelor și mai ales în alegerea politicilor aprobate și la nivel european, cât de mult poate rezista impunerea valorilor comune asupra unor state cu specifice diverse, cât de agreate și potrivite sunt aceste valori comune și cât de departe este Uniunea Europeană de jocurile la nivel înalt.