Biroul Federal de Informații, agenția internă de securitate a Statelor Unite, avertizează asupra pericolului reprezentat de utilizarea datelor genomice a milioane de femei de către companii private din China și statul chinez, inclusiv a persoanelor care nu sunt cetățeni chinezi, pentru a realiza o bază de date genomică care ar putea să creeze un avantaj militar pentru Beijing și o amenințare strategică pentru Washington.
Contul de Facebook al FBI a distribuit o investigație publicată de Reuters, în care se prezintă detalii cu privire la materiale din China parcurse de reporteri, din care reiese ca BGI Group, o companie controlată de Partidul Comunist Chinez prin consiliul municipal al orașului Shenzen și o companie de investiții din Beijing, ar folosi datele genomice colectate de la peste 8.4 milioane de femei care au folosit un test prenatal comercializat de aceștia, în scopuri ce depășesc limitele unei utilizări normale a acestor date.
Spre exemplu, aceste date, majoritatea de la femei din China, au fost folosite în parteneriat cu Armata Eliberării Poporului (armata chineză) pentru a determina metode genetice de eliminare a deficienței de auz și a răului de altitudine, afecțiuni întâlnite în rândul soldaților chinezi (de exemplu, cei staționați în preama graniței cu India).
Mai mult, aceste date ar putea să fie folosite în moduri mult mai chestionabile din punct de vedere etic, cum ar fi identificare într-o populație, spre exemplu cea tibetană sau uigură, a unor vulnerabilități genetice care ar putea fi folosite împotriva respectivei populații. De altfel, guvernul chinez a fost acuzat, în prealabil, de recoltarea de probe biologice din rândul populației uigure, chiar prin intermediul BGI Group. Același principiu poate să fie folosit și împotriva unei populații vestice, de exemplu americani, deoarece, printre clienții BGI se află și un număr considerabil de femei din Statele Unite și Europa.
În China, legislația practic obligă orice companie să susțină eforturile de securitate națională, ceea ce în cazul BGI se traduce în vărsarea informațiilor genetice în baza de date a statului chinez. Din această cauză, toți indivizii (nu doar femeile) din Statele Unite și Uniunea Europeană care efectuează un test medical care implică prelevarea de probe biologice, în special aceste teste prenatale, de altfel comune, să citească cu atenție modul în care vor fi gestionate datele ulterior, inclusiv stocare, perioada de timp, anonimizare, transfer către alte entități, etc. Din acest punct de vedere, regulamentul GDPR adoptat în UE face ca spațiul comunitar și, prin extensie, cetățenii europeni să fie mai bine protejați de acest tip de amenințare.