Summitul G7 2021 găzduit de Marea Britanie în Cornwall aduce pe masa discuțiilor liderilor celor mai puternice democrații din lume subiecte grele precum pandemia Covid-19, inegalitatea economică în creștere și schimbările climatice.
Prima zi neoficială a summitului G7 din acest an a fost ieri, când a sosit Joe Biden și soția sa în Marea Britanie, fiind primiți de Boris Johnson și soția sa, Carrie.
Johnson are de navigat un summit complicat din punct de vedere diplomatic, deoarece cea mai importantă relație externă a Marii Britanii, cea cu Statele Unite, se află într-o zonă sensibilă, pe fondul Brexitului susținut atât de Trump cât și de Johnson, dar și a legăturii personale a lui Biden cu Irlanda și potențialul impact negativ al ieșirii din UE a Marii Britanii pe care îl aduce graniței dintre Irlanda și Irlanda de Nord.
Totuși, Johnson a reușit o victorie diplomatică deoarece a semnat o versiune reînnoită a celebrei Carta Atlanticului, document inițial semnat de Roosevelt și Churchill în august 1941, pe fondul înrăutățirii situației în teatrul european de război, marcând începutul cooperării transatlantice împotriva Germaniei naziste, precum și o legătură mai profundă între Europa și Statele Unite.
Prime Minister @BorisJohnson and @POTUS Joe Biden have agreed on a new Atlantic Charter. This outlines eight commitments and aspirations for a more peaceful and prosperous future.
Read more: https://t.co/BZsChQcICj#G7UK pic.twitter.com/ESHWKseJVk
— G7 UK (@G7) June 10, 2021
Today, I’m announcing that the United States will donate half a billion new Pfizer vaccines to 92 low- and lower middle-income countries.
These Pfizer vaccines will save millions of lives around the world, and be produced through the power of American manufacturing.
— President Biden (@POTUS) June 10, 2021
Pe fondul summitului, Statele Unite și Marea Britanie au anunțat că vor dona 500 de milioane de doze de vaccin, respectiv 100 de milioane de doze de vaccin, către aproximativ 92 de țări slab dezvoltate.
Una din întâlnirile oficiale primei zile a summitului a fost între Boris Johnson, prim ministrul Marii Britanii, și Yoshihide Suga, premierul Japoniei. Declarația dată de cei doi după întâlnire menționează și sosirea unui grup de luptă a unui portavion britanic în Japonia, anul acesta, un moment pivotal în relația de apărare dintre cele două state.
Prim ministrul Canadei, Justin Trudeau a rezumat în cele 120 de caractere a unui tweet prioritățile liderilor G7: distribuția globală a vaccinurilor Covid-19, creșterea eforturilor cu privire la schimbările climatice, precum și întărirea clasei mijlocii.
Prime Minister @BorisJohnson met Japanese Prime Minister Suga at the @G7 Summit earlier today.
Read a summary of their meeting ➔ https://t.co/aNhLGpM5YJ pic.twitter.com/H1tExbPCsv
— UK Prime Minister (@10DowningStreet) June 11, 2021
At the @G7 today, we’re working with our partners to end the pandemic, get vaccines delivered around the world, build back better for everyone, and raise our ambition on climate action. We’ll continue to push for a resilient global recovery and stronger middle class, too.
— Justin Trudeau (@JustinTrudeau) June 11, 2021