Premierul pakistanez vizitează Arabia Saudită pentru a restabili relațiile între cele două state

0
546
https://tribune-reloaded.s3.amazonaws.com/media/images/1940110-PakistanSaudiArabia-1553886159/1940110-PakistanSaudiArabia-1553886159.jpg

Vizita de trei zile în Arabia Saudită a primului-ministru pakistanez, Imran Khan a început astăzi, cu scopul de a restabili relațiile deteriorate de o lungă perioadă de conflict între cele două state, care continuă de câțiva ani.

Analiștii au definit vizita lui Khan la Riyadh, ca urmare a invitației prințului ereditar Mohammed bin Salman, drept ,,de importanță majoră” pentru regiune, întrucât, în ciuda faptului că Pakistanul și Arabia Saudită au fost aliați de-a lungul istoriei, legatura puternică dintre cele doua state a suferit deteriorări în ultimii ani.

Cele două țări rămân în continuare puternici parteneri geostrategici și se presupune ca relațiile stabile între Islamabad și Riyadh să continue.

Solemnitatea vizitei lui Khan a fost transmisă și prin venirea anticipată a șefului armatei pakistaneze, Qamar Javed Bajwa, care a aterizat în Arabia Saudită de marți pentru a-l întâmpina pe prim-ministru.

Bajwa a fost primit de ambasadorul Pakistanului în Arabia Saudită, Bilal Akbar, și de funcționari militari saudiți.

În timp ce majoritatea observatorilor se așteaptă ca discuțiile între reprezentanții celor două state să se axeze pe latura economică, printre care oportunitățile profesionale pentru expatriații pakistanezi în Arabia Saudită și investițiile saudite în Pakistan, Riyadh își propune să întărească legăturile politice cu Pakistan.

În ultimii ani, relația dintre Arabia Saudită și Pakistan, după decenii de colaborare economică, militară și politică, a suferit o scindare.

În august 2020, Pakistanul a acuzat Organizația pentru Colaborare Islamică (OIC)- o grupare de 57 de state cu majoritatea populației musulmană, ghidați de Arabia Saudită-de nerespectarea deciziei Indiei de a înlătura statusul special regiunii Kashmir din 2019.

Întrucât regiunea Kashmir reprezintă una dintre principalele probleme politice ale Pakistanului, Khan a amenințat cu organizarea unei întâlniri separate, rivală OIC, un pas interpretat drept o sfidare la adresa rolului de leader al Arabiei Saudite în lumea islamică.

Riyadh a răspuns prin retragerea a 1 miliard de dolari din împrumuturile fără interes (de 3 miliarde de dolari) acordate Pakistanului în 2018, într-un moment în care regiunea suferea economic.

Înainte de acest eveniment, tensiunile dintre cele două state s-au bazat pe refuzul Pakistanului de a trimite trupe pentru a lupta în războiul civil din Yemen, izbucnit din 2015, de partea coaliției ghidate de saudiți împotriva rebelilor Houthi, aliați Iranului. Deși cele două state au legături politice militare, Pakistanul furnizând în mod regular trupe și antrenament militar armatei saudite, Islamabad s-a declarat mereu neutră în războiul din Yemen.

Relațiile au continuat să se deterioreze, deoarece Pakistanul a ales, de asemenea, să fie neutru odată cu izbucnirea crizei Qatar-Golf din 2017.

De asmenea, în 2019, Khan a mai anunțat că va participa la un summit din Malaezia la care Arabia Saudită nu a fost invitată și la care urmau să participe adversarii săi (Iran, Turcia și Qatar). Abia după ce Khan a vizitat regatul, cu câteva zile înainte de întâlnire, Pakistanul s-a retras de la summit. Aceste diviziuni au permis Indiei, rivalul Pakistanului, să se stabilească într-o oarecare măsură în regiunea Golfului, deoarece și-a întărit legăturile nu numai cu Arabia Saudită, ci și cu Emiratele Arabe Unite. În ultimii ani, Arabia Saudită a investit puternic în infrastructura indiană și în proiectele petroliere, în timp ce India și-a amplificat cooperarea în eforturile de combatere a terorismului cu statele din Golf.

În ciuda acestor evenimente, legăturile puternice saudite-pakistaneze sunt esențiale pentru ambele părți.

Cu peste 2,5 milioane de expatriați pakistanezi care locuiesc în Arabia Saudită, remitențele lor reprezintă o mare parte din rezervele externe ale țării.

În plus, cele două țări s-au bucurat de o relație comercială puternică, totalizând peste 1,7 miliarde de dolari în 2019. Aproximativ 74% din aceasta a fost alcătuită din importurile de petrol pakistanez din Arabia Saudită.

Cu toate acestea, în timp ce vizita lui Khan deschide calea pentru restabilirea relațiilor pakistan-saudite și a unui nou ,,normal”, caracterizat de relații relativ stabile, este puțin probabil ca relația să revină la felul în care era înainte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.