Scoția la vot: Primul-ministru Nicola Sturgeon își propune reconfirmarea și independența față de Regatul Unit

0
561
https://theglobalherald.com/wp-content/uploads/2021/05/MnuYqAobHoo-1.jpg

Scoția va vota pe 6 mai pentru reînnoirea parlamentului local. Sondajele prevăd o reconfirmare a premierului Nicola Sturgeon, liderul Partidului Național Scoțian (SNP) care, după efectele devastatoare ale pandemiei Covid-19, dorește un nou referendum pentru independența țării sale.

Peste douăzeci și opt de milioane de cetățeni vor fi chemați la alegerile locale în Marea Britanie. Provocarea scoțiană este, fără îndoială, cea mai interesantă. Câștigătorul pare a fi, până la acest moment, Partidul Național Scoțian, condus de actualul prim-ministru, Nicola Sturgeon .

Sistemul electoral scoțian prevede două voturi, unul pentru cele 73 de colegii uninominale, celălalt pentru deputații rămași, aleși din listele regionale cu sistem proporțional. Pandemia ar putea avea efectul de a slăbi prezența la voturi scăzută, care din 1999 până astăzi a fost de aproximativ 53%. Dintre cele 25 de partide concurente, conservatorii, laboristii și democrații liberali se întrec pentru opri secesiunea, dar, chiar dacă Partidul Naționalist Scoțian nu asigură o majoritate absolută, o majoritate solidă a deputaților scoțieni pro-independență s-ar putea stabili în Holyrood.

Conform sondajelor, Partidul Naționalist Scoțian ar putea câștiga majoritatea de 65 din cele 129 de locuri din Parlamentul Scoției. Sturgeon va avea astfel posibilitatea să apeleze la un al doilea referendum privind independența Scoției, revendicând ceea ce ea numește un mandat “legitim și constituțional “, în ciuda refuzului categoric al prim-ministrului britanic Boris Johnson de a oferi o a doua șansă secesiunii scoțiene și diviziunii de Regatul Unit.

În 2014, 55% dintre scoțieni au ales să rămână în Marea Britanie. Pentru premierul britanic Boris Johnson, acest tip de consultări reprezintă o ocazie ce poate avea loc „o dată la generație”, astfel încât nu pare a fi deschis la o nouă cerere. Cu toate acestea, Sturgeon consideră că obținerea unei majorități solide în această rundă de alegeri ar crește presiunea asupra guvernului britanic și ar pregăti calea pentru o aprobare a referendumului.

Liderul conservator, răspunzând la ultimul apel al lui Sturgeon în ajunul votului, a numit ipoteza consultării „nesăbuită și iresponsabilă” în condițiile în care, în urma Brexit-ului, Marea Britanie are nevoie de unitate pentru a câștiga provocarea post Covid, unde relansarea economiei și ocuparea forței de muncă sunt ,,priorități reale ”.

Urgența coronavirusului a pus reconstrucția economiei post-Covid, a sănătății, a situației pe piața muncii și a dorinței unui al doilea referendum privind independența, în centrul manifestului electoral al liderului SNP, dar nu înainte de toamna anului 2023.

De fapt, la șapte ani de la ultimul referendum separatist, electoratul scoțian nu numai că este încă împărțit 50/50 la secesiune, dar dilema s-a intensificat din cauza factorilor agravanți economici ai pandemiei. „Independența nu este o distragere a atenției, ci un element esențial pentru recuperarea de la efectele pandemiei”, a subliniat Sturgeon în mai multe rânduri, iar în prim-plan rămân avantajele reunirii cu continentul, inclusiv a perspectivei de creștere a impozitelor într-un moment în care, potrivit unei analize a Financial Times, Scoția, în afara Regatului Unit, ar putea avea un deficit fiscal de până la 10% din PIB.

Johnson este gata să contraatace cu un plan de investiții de miliarde de dolari în drumuri și infrastructuri feroviare care leagă Anglia de Scoția și avantaje în sectoarele sănătății și educației. Timpul se scurge, iar până când vor avea loc noile alegeri, în 2025, este posibil ca scoțienii să fi devenit deja dependenți de Brexit, astfel independența rămâne o chestiune de „acum ori niciodată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.