Rusia și Turcia au reușit să pună la punct centrul de monitorizare a acordului de încetare a focului între Armenia și Azerbaidjan asupra Nagorno-Karabah, așa cum titrează agenția de presă rusă TASS. Ministrul de Externe azer a declarat într-un discurs preluat de Reuters că locația acestui centru este în regiunea Agdam din Azerbaidjan, iar personalul acestuia va fi constituit din 60 de persoane atât de naționalitate rusă cât și turcă. Ministrul de Externe rus a susținut și el că monitorizarea va avea loc prin intermediul unor vehicule aeriene fără pilotaj uman, iar evaluarea se va realiza și pe baza altor surse, conform Interfax preluat de Reuters.
Regiunea Agdam reprezintă un punct sensibil în istoria războiului din Nagorno-Karabah, astăzi fiind un o ruină și o mărturie a distrugerilor provocate de război. În confruntările militare din vara anului 1993, forțele militare azere au decis să utilizeze orașul ca bază de apărare împotriva forțelor militare armene. Armenia a considerat că Azerbaidjanul va lansa o ofensivă din Agdam și și-a intensificat eforturile militare acolo. În final, Agdam a fost distrus intenționat de militari cu scopul de a nu risca o recapturare a acestuia, iar ceea ce totuși a rămas a fost utilizat pentru a reconstrui Stepanakert, capitala provinciei Nagorno-Karabah.
“Potrivit reportajelor media, centrul de monitorizare pentru #NagornoKarabakh este lângă satul Merzili, controlat în principal de autoritățile din provincie. Zona are în total 4 hectare și a fost construită de la 0, inclusiv asfaltul și instalațiile mobile.”
Nagorno Karabakh Observer/@NKobserver
Centrul de monitorizare a acordului de încetare a focului a fost subiectul unei discuții telefonice, ce a avut loc sâmbătă, între președintele azer Ilham Aliyev și președintele rus Vladimir Putin. Președintele azer a dorit să sublinieze și necesitatea demarării clauzei privind transportul și comunicarea, prevăzută în acordul trilateral semnat în data de 10 noiembrie 2020.
Acestă clauză ar putea fi identificată în punctul 9 al acordului de încetare a focului semnat în noiembrie, prin care se stipula că rutele de transport și cele comerciale vor fi deblocate, iar Armenia va asigura căi de transport între Azerbaidjan și Republica Nakhchivan pentru persoane și bunuri. Controlul transportului este sub comanda trupelor Serviciului de Pază la Frontieră al FSB.
Pe de altă parte, presa armeană a comunicat în cadrul unui articol că Ministrul de Externe al Iranului, Javad Zarif, a vizitat republica autonomă Nakhichevan, o exclavă strâns legată de Azerbaidjan, situată la granița dintre Iran și Armenia. Motivul acestei vizite se pare că a fost negocierea facilităților de tranzit și cooperare în contextul conflictului din Nagorno-Karabah. Această vizită a făcut parte dintr-un turneu politic realizat de Ministrul de Externe iranian în 5 țări: Rusia, Azerbaidjan, Armenia, Georgia și Republica Nakhichevan. Agenția națională de presă iraniană susține faptul că motivul acestui turneu politic îl reprezintă nevoia de dezbatere a evoluțiilor din regiunea Caucazului precum și imperativul păstrării legăturilor cu statele implicate în zonă.
Toate aceste aspecte au fost cu siguranță discutate la întâlnirea trilaterală dintre reprezentanții Armeniei, Azerbaidjanului și Rusiei care a avut loc la Moscova în data de 30 ianuarie. Presa azeră a notat că întâlnirea s-a concluzionat prin decizia de a forma sub-grupuri de experți care să descâlcească problemele privind granițele, securitatea, comerțul, controlul sanitar, fitosanitar și chestiuni legate de transport.
Ministerul de Externe rus a anunțat adițional că a fost construită a patra tabără modulară pentru forțele militare ruse de menținere a păcii care au fost trimise pe teritoriul Nagorno-Karabah, întrunind toate condițiile necesare unui trai normal pentru efectivele care se vor caza acolo.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev a declarat astăzi, într-un interviu preluat de presa armeană, că statutul provinciei Nagorno-Karabah nu poate fi încă definit, iar discuțiile pe această temă ar fi foarte puternice, de aceea chestiunea ar trebui lăsată pe mai târziu. În plus, el a mai subliniat ca cele două părți implicate trebuie să fie recunoscătoare președintelui Rusiei pentru atenția oferită problemei și că a mijlocit un acord. De asemenea, el a mai menționat că faza grea a conflictului a fost depășită și este important că agresiunea a încetat.