Istvan Teplan: este nevoie de un Serviciu European Public de Mass-Media

0
907

În cadrul episodului al treilea din “Global Dialogues” a fost dezbătută necesitatea unui Serviciu European Public de Mass-Media. Episodul a fost prezentat de Istvan Teplan, faimos economist, istoric, sociolog și președinte al Fundației PROSUM, și l-a avut drept invitat pe Vaclav Stetka, lector în comunicații și media la Universitatea Loughborough.

Intențiile anumitor state din Centrul și Estul Europei de a controla informația din mass-media publică și privată au dus la o ascensiune a știrilor false și împotriva Uniunii Europene. Pentru a combate această provocare, domnul Teplan propune un serviciu public european de transmisiune al știrilor, accesibil în toate statele membre, deținut și controlat de Uniunea Europeană, care să fie apolitic și independent de guvernele naționale sau agențiile de publicitate.

Întrebat dacă mass-media publică joacă un rol important în formarea opiniei publice și dacă aceasta poate duce la manipulare în statele mici, domnul Stetka a confirmat necesitatea separării serviciilor publice de mass-media de controlul guvernului, așa cum este cazul Ungariei. Din ce în ce mai multă lume își ia informația din mediul online, pentru că așa este mai comod, însă, majoritatea încă are o încredere crescută în serviciul public de mass-media transmis prin intermediul televizorului. Din nefericire, anumite state europene controlează informația televizată prin serviciul public, iar acest lucru duce la „infodemie”, eveniment care s-a petrecut și recent, în timpul pandemiei de COVID-19. Astfel, oprirea guvernelor de a mai controla informația ar trebui efectuată cât mai curând, deoarece cetățenii au dreptul să acceseze în mod liber informații corecte și imparțiale politic.

Conform informațiilor spuse de domnul Teplan, guvernul Ungariei, prin tendințele de autocrație, dorește să limiteze accesul la rețelele de socializare deoarece „interferează cu politica internă”. Această decizie a guvernului a fost propusă deoarece rețelele de socializare sunt singurele surse unde sunt expuse în mod liber și alte puncte de vedere politice decât cele ale guvernului. Serviciul public de mass-media de acolo este folosit ca un instrument de propagandă, deoarece distorsionează realitatea prin filtrarea excesivă a informației. Sunt expuse doar opinii pro-guvern și foarte puține știri din politica externă, care nu pot afecta opinia publică. În acest sens, el subliniază nevoia unui serviciu public și imparțial de mass-media impus de Uniunea Europeană în toate statele membre.

 Domnul Stetka a menționat că intenția de a crea acest tip de serviciu este vizibilă în revenirea „Radio Europa Libera” sau prin intermediul „Euronews”. Cu toate acestea, niciuna din ele nu este deținută de Uniunea Europeană și nici nu face parte din grila de programe publice în toate statele Uniunii. Un stat exemplu este Cehia, unde transmisiunea publică televizată este de încredere și prezintă informații autentice. Pe de altă parte, Ungaria și Polonia au fost criticate în raportul din septembrie 2020 al Comisiei Uniunii Europene pentru încălcarea standardelor democratice. Astfel, un serviciu european care să transmită informații de încredere ar reprezenta o competiție pentru transmițătorii din Cehia, în timp ce în Ungaria sau Polonia ar fi necesar. Trebuie găsită o soluție potrivită pentru toate statele membre ale Uniunii, iar aceasta ar putea pleca de la cetățenii din Centrul și Estul Europei, care realizează situația din propriile state, susținuți de cei din Occident și jurnaliști independenți.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.