Uniunea Europeană și China: cooperare economică

0
775
Consilium.europa.eu

Ce mod mai plăcut de a trece în noul an decât cu promisiunea unei cooperări prospere între două dintre cele mai puternice economii ale lumii? Pe 30 decembrie 2020, Ursula von der Leyen saluta rezultatele negocierilor dintre Uniunea Europeană și China în privința unui acord bilateral în domeniul investițiilor.

Conform comunicatului de presă al Comisiei Europene, apărut în urma videoconferinței la care au participat președintele Consiliului European, Charles Michel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Republicii Populare Chineze, Xi Jinping, Acordul dintre UE și China are o „semnificație economică majoră” și leagă cele două părți într-o relație fundamentată pe principiile dezvoltării durabile. Mai mult, Acordul (Comprehensive Agreement on Investment) are rolul de a readuce echilibrul în relațiile de schimburi și investiții dintre cele două entități economice.

Între elementele cheie ale Acordului menționăm, în primul rând, deschiderea Chinei la investiții europene. Astfel, condițiile de acces la piața chineză vor fi independente de politica internă a Republicii; de asemenea, s-a negociat eliminarea unor restricții care în prezent împiedică activitatea companiilor europene în spațiul chinez. În al doilea rând, Acordul stipulează „disciplinarea” întreprinderilor de stat în sensul că nu vor avea voie să facă discriminări la nivelul vânzării sau cumpărării de bunuri și servicii. Mai mult, se vizează transparența subvențiilor și interzicerea transferului de tehnologii în mod forțat. Nu în ultimul rând, se urmărește asigurarea unei dezvoltări durabile și sustenabile prin implementarea în mod eficient a Acordului de la Paris, ratificarea ILO (International Labour Organisation) și adoptarea CSR (Corporate Social Responsability) de către companiile din China.

Așadar, prin intermediul CAI, investitorii din Uniune obțin acces la piața chineză, companiile din Uniune pot cumpăra sau se pot dezvolta în sectoare cheie, beneficiind de condiții nediscriminatorii și China se angajează să respecte regulile care vizează companiile de stat și transparența subvențiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.