Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene împlinește 20 de ani

0
943
ec.europa.eu

Astăzi, 7 decembrie 2020, celebrăm aniversarea de 20 de ani a Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Scopul acestui act, care a căpătat caracter legal în 2009, este de a consolida protecția drepturilor fundamentale în spiritul evoluției societății, al progresului social și al dezvoltării științifice și tehnologiei. Carta adună drepturile, libertățile și principiile promovate, susținute și apărate de Uniunea Europeană și poate să constituie un îndrumar de încredere pentru cetățenii europeni.

La începutul lunii, Comisia Europeană a făcut publică o nouă Strategie pentru întărirea aplicării Cartei în statele membre. Comisarul Didier Reynders a declarat că „au apărut noi provocări la adresa drepturilor fundamentale” și că direcțiile de evoluție ale societății, în special în contextul pandemiei Coronavirus, au impus nevoia reînnoirii angajamentului că Uniunea Europeană și statele membre își respectă cetățenii.

Strategia stabililește direcția de implementare pentru următorii zece ani și este fundamentată pe patru piloni de acțiune:

  1. Să se asigure aplicarea Cartei în mod eficient de către statele membre
  2. Să se ofere protecție și susținere organizațiilor societății civile
  3. Să se utilizeze Carta ca element de ghidaj de către instituțiile Uniunii
  4. Să se asigure informarea cetățenilor

Raporturile pe drepturi fundamentale apărute în 2019 și în 2020 au arătat că statele membre nu sunt foarte bine pregătite la capitolul politicilor naționale menite să promoveze și să implementeze Carta. Se menționează, de asemenea, că organizațiile societății civile și instituțiile naționale pentru drepturile omului sunt esențiale în această problematică, în ciuda faptului că nu dețin întotdeauna toate informațiile necesare. În vederea remedierii acestui impediment, Comisia Europeană lucrează în permanență cu autoritățile naționale și locale pentru a informa oamenii în mod util și eficient cu privire la drepturile lor fundamentale.

Un pas în această direcție îl reprezintă existența Portalului european e-justiție: disponibil în 23 de limbi, acesta a fost conceput ca un viitor punct de contact on-line în domeniul justiției, menit să ofere informații accesibile despre sistemele judiciare din Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.