Pe site-ul Comisiei Europene, în data de 3 ale lunii curente, a fost publicat un comunicat care dezvăluie planurile Uniunii Europene de a dezvolta noi programe și instrumente de finanțare a proiectelor ce susțin reconstrucția și promovarea democrației. În comunicat se declară faptul că noua schemă este o metodă de răspuns la tendințele politice extremiste și la distanța percepută între cetățeni și politicieni. În acest sens, Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană dorește să stabilească măsuri pentru promovarea alegerilor libere și corecte, sprijinirea libertății media și combaterea dezinformării. Conform discursului președintei Comisiei Europene și cel al vice-președintei pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, organizația susține că pune accent pe libertatea de expresie și pe dreptul de a nu fi manipulat în crearea opiniilor personale.
“ Democrația trebuie protejată. Am văzut în ultimii ani eroziunea acestor fundamente. Aceste tendințe sunt reflectate de asemenea, în spațiul digital. Prin Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană tindem să întărim reziliența democrațiilor noastre și să ne protejăm spiritul digital.”
@VeraJourova
Planul de Acțiune pentru Democrația Europeană propune măsuri compartimentate pe trei piloni:
I. Promovarea alegerilor corecte și libere
În acest sens, Comisia Europeană dorește să elaboreze o legislație specifică pentru creșterea transparenței conținutului politic care este sponsorizat (reclamelor politice) și să revizuiască regulile privind finanțarea partidelor politice europene. Cooperarea dintre statele membre privind problema integrității alegerilor electorale și a altor aspectele corelate va fi asigurată prin intermediul Rețelei de Cooperare Europene pentru Alegerile Electorale și a unui nou mecanism ce urmează a fi dezvoltat. Încurajarea societății civile urmează să fie facilitată de accesarea unei părți din fondurile europene structurale caracteristice programului Europa Creativă și prin consolidarea implicării în misiunile de observare a alegerilor organizate în “țările Lumii a Treia”.
II. Întărirea libertății media și pluralismului
Comisia susține că va adopta de anul viitor o recomandare privind siguranța jurnaliștilor, în special a femeilor din branșă, pe fondul deteriorării acesteia în anumite state. De asemenea, dorește să promoveze pluralismul în media și transparența privind acționarii media, inclusiv reclamele finanțate de stat, printr-un așa-zis Monitor al Deținătorilor Media.
III. Combaterea dezinformării
Comisia Europeană dorește să îmbunătățească instrumentele sale existente pentru a combate interferențele în chestiunile interne prin stabilirea unor sancțiuni financiare pentru declanșatorii acestora și urmărește să transforme Codul de Practici privind Dezinformarea într-un set de norme cărora să se supună platformele online și care să complementeze viitorul Act al Serviciilor Digitale.
Termenul de implementare a acestui Plan de Acțiune pentru Democrația Europeană se dorește a fi 2023 și face parte din lista de inițiative propuse anul acesta în Programul de Lucru al Comisiei Europene. Într-un articol similar unei sesiuni de întrebări și răspunsuri pe marginea acestui subiect, Comisia a clarificat că direcțiile de aplicare și metodele Planului de Acțiune au fost stabilite după intervievarea în perioada iulie-septembrie 2020 a 208 indivizi și 130 de autorități publice, ONG-uri, comunități academice, asociații de afaceri, companii și sindicate.