În perioada 23-24 noiembrie are loc Conferința Afganistan, având drept co-gazde pe Guvernul Republicii Islamice a Afganistanului, Guvernul Finlandei și Națiunile Unite. Acest eveniment ce are loc odată la 4 ani are drept scop angajarea guvernului afgan, dar și a comunității internaționale în urmarea obiectivelor de dezvoltare 2021-2024 pentru coordonarea cooperării în scop de dezvoltare și pentru asigurarea susținerii financiare către administrația afgană.
În declarația de deschidere a conferinței, Josep Borrell, Vice-Președintele Comisiei Europene și Înalt Reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate a afirmat că: ”Aș dori să reafirm angajamentul Uniunii Europene pentru continuarea susținerii poporului afgan, atât pe plan politic, cât și pe plan financiar. Dorim să construim un Afganistan suveran, unificat și democratic […].”
Jutta Urpilainen, Comisionar pentru Parteneriate Internaționale, a anunțat angajamentul financiar al Uniunii Europene către Afganistan: ”Promisiunea a 1,2 miliarde euro pentru următorii patru ani ilustrează angajamentul nostru către poporul afgan. Acest ajutor va susține planul autorităților afgane către o dezvoltare și modernizare democratică și sustenabilă […]. ”
The Afghan people can count on the EU's support for a prosperous and peaceful future for their country.
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) November 24, 2020
Today, we have pledged a support of €1.2 billion for the next four years: https://t.co/T5BtmuEniF
Learn more about our relationship with Afghanistan below. #Afghanistan2020 pic.twitter.com/NaovwdrVV7
Susținerea oferită de Uniunea Europeană va contribui la implementarea Cadrului pentru Pace Națională și Dezvoltarea Afganistanului ce acoperă perioada 2021-2025. Conform declarației de presă a Comisiei Europene, ”Pe lângă susținerea pentru dezvoltare, UE va continua să ofere ajutor umanitar imparțial, impulsionând răspunsul la pandemia de coronavirus, dar și asistând victimele conflictului sau deplasării forțate, inclusiv cu furnizarea de urgență a alimentelor, servicii de protecție pentru abordarea violenței bazate pe gen, educația copiilor, dar și susținerea respectului Legii Umanitare Internaționale de către toate părțile aflate în conflict.”