Vaccinul împotriva coronavirusului, cu care Federația Rusă se laudă a fi primul de acest fel dezvoltat, deține o pagină web dedicată unde ieri s-a emis un comunicat de presă care informează că între Fondul Rus pentru Investiții Directe (fond suveran înființat în 2011 prin intermediul căruia se investește din resursele proprii sau prin colaborare cu parteneri străini în economia rusească) și o importantă companie bio-tech sud-coreeană, GL Rapha, a fost semnat un contract în vederea producerii în masă de către cea din urmă a vaccinului dezvoltat de Institutul de Cercetare Gamaleya în parteneriat cu Ministerul rus al Apărării.
Înțelegerea dintre Rusia și GL Rapha (împreună cu firma subsidiară Hankook Korus Pharm) prevede să fie produse peste 150 de milioane de doze ale vaccinului/ an începând cu decembrie 2020, ceea ce ar conduce la lansarea sa din ianuarie 2021, susține comunicatul. Acesta mai susține că Fondul Rus pentru Investiții Directe a primit cereri din peste 50 de țări pentru aproximativ 1,2 bil. de doze de vaccin, iar instituția îl va livra printre alte state către India, China, Coreea de Sud și Brazilia.
Un comunicat identic a fost publicat și pe website-ul companiei GL Rapha, care conform informărilor proprii este un furnizor principal de hidroxiclorochină ( unul dintre medicamentele utilizate în tratarea pacienților infectați cu COVID-19) în Arabia Saudită și Europa.
Până la momentul actual, Fondul Rus pentru Investiții Directe a încheiat contracte pentru producerea de doze de vaccin cu firme farmaceutice localizate în Uzbekistan, India, Brazilia, Mexic, Kazahstan, Nepal și Egipt. De asemenea a livrat doze de vaccin pentru teste clinice Belarusului, Venezuelei, Emiratelor Arabe Unite și Israelului. Sputnik News vehiculează că și Ungaria dorește mostre pentru a începe testele clinice. Legăturile de parteneriat cu scop de investiție ale Fondului Rus cu Europa sunt valabile în cazul Franței, Italiei și Serbiei dacă consultăm pagina sa oficială.
Vaccinul anti-COVID 19 dezvoltat în Federația Rusă a primit apelativul Sputnik V făcând aluzie la primul satelit lansat de Uniunea Sovietică în spațiu și astfel la capacitatea sa de a fabrica în premieră noi tehnologii. Într-o știre mai veche, Al Jazeera cita cercetătorii ruși care promiteau că vaccinul este menit să producă imunitate la SARS-CoV-2 conținând două serotipuri de adenovirus uman, ambele având antigen S extras din virus, ce intră în celule. Este denumit un vaccin vector viral deoarece deleagă un alt virus să conducă AND-ul necesar să activeze răspunsul imun în celulele organismului.
Vaccinul se află acum în faza a treia de testare pe 40.000 de voluntari ruși. Jumătate au primit o doză de vaccin, iar peste 16.000 au primit două doze subliniază comunicatul oficial amintit mai sus.