Liderii politici din întreaga lume și-au manifestat îngrijorarerea asupra episoadelor de violență în masă ce persistă în Cabo Delgado încă din octombrie 2017, când a avut loc primul atac al extremiștilor islamici.
În ultimele două săptămani, extremiștii au ocupat nouă orașe din districtul Muidumbe din Cabo Delgado, extinzandu-și aria de control din portul Mocimba da Praia, pe care il dețin din august, potrivit informațiilor din presa locală. Preluând controlul asupra orașului Muatide, extremiștii și-au stabilit un centru pe un teren de fotbal, unde 50 de persoane au fost decapitate.
Au fost răpiți 15 baieți, supuși riturilor de inițiere tradiționale, și 5 consilieri ai lor. Toți cei 20 au fost decapitați împreuna cu alte nouă persoane. A urmat executarea a alte 31 de persoane, conform Pinnacle News. Guvernul Mozambicului a confirmat, ulterior, decesul tuturor persoanelor sus menționate.
În urma evenimentelor șocante, liderii politici mondiali nu au ramas indiferenți. Statul Zimbabwe este pregătit să ajute <<prin orice mijloc posibil>> Mozambicul în lupta împotriva violențelor repetate provocate de extremistii islamici. Președintele statului Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, a subliniat pe Twitter <<importanța siguranței regiunii pentru a proteja populația>>.
Zimbabwe is ready to assist in any way we can. The security of our region is paramount in the protection of our people.
— President of Zimbabwe (@edmnangagwa) November 10, 2020
Atât Zimbabwe, cât și Mozambic sunt amândouă state membre ale Comunitații pentru Dezvoltarea Africii de Sud (SADC), care nu a luat încă o poziție în urma ostilitaților militare.
Secretarul Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a rămas profund șocat de execuțiile și răpirea copiilor si femeilor, insistând ca autoritațile statului să investigheze asupra evenimentelor, <<iar cei responsabili să fie trași la răspundere>>.
I’m shocked over recent reports of massacres in northern Mozambique.
I strongly condemn these acts of brutality. Those responsible must be held to account.https://t.co/Os2QlmFTPw
— António Guterres (@antonioguterres) November 11, 2020
Președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat pe Twitter faptul că islamul este o religie a păcii, al cărei imagine este, însă, distorsionată de barbari, amintind totodata că <<terorismul islamist este o amenințare internațională care necesită un răspuns internațional.>>, încuranjând colaborarea între state si ajutorul internațional în soluționarea problemei persistente din Mozambic.
Au Mozambique, plus de 50 personnes ont été décapitées, des femmes kidnappées, des villages pillés puis incendiés. Des barbares détournent une religion de paix pour semer la terreur : le terrorisme islamiste est une menace internationale qui appelle une réponse internationale.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 11, 2020
Conform Biroului Națiunilor Unite de Coordonare a Afacerilor Umanitare, în ultimii trei ani, au fost înregistrate peste 2 200 de decese din cauza revoltelor repetate ale extremiștilor din Cabo Delgado, iar peste 355 000 de locuitori au fost nevoiți să iși părăsească casele.
Ceea ce a început cu câteva zeci de tineri, nemulțumiți și șomeri, inspirați de ideologia musulmana radicală, a ajuns la o forță de peste 3 000 de oameni. Armata Mozambicului a răspuns militar atacurilor repetate ale extremiștilor, fiind, totuși, acuzată de Amnesty International de săvârșirea unor atrocitați, printre care cauzarea morții a 10 persoane.
Guvernul mozambican a angajat, de asemenea, companii private de securitate pentru a combate lupta împotriva rebelilor, potrivit rapoartelor de presă locală.
Deși președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, a discutat problema cu Comunitatea de Dezvoltare din Africa de Sud, acesta nu a solicitat în mod oficial ajutorul lor. Zimbabwe, Africa de Sud și alte țări vecine nu vor interveni fără o cerere oficială din Mozambic și acordul grupului, spun experții.