Alegerile de pe 3 noiembrie 2020 vor rămâne în istorie ca fiind unele dintre cele mai strânse curse pentru președinția Statelor Unite ale Americii. Deși numărarea voturilor încă nu s-a terminat, candidatul democrat Joe Biden este așteptat să câștige cursa, devenind cel de-al 46-lea Președinte al Statelor Unite. Totodată, cu peste 75 de milioane de voturi, Biden a devenit candidatul cu cele mai multe voturi din istoria alegerilor prezidențiale din America, urmat de rivalul său Donald Trump și Barack Obama la alegerile din 2008. De zile bune, oameni din întreaga lume au rămas cu ochii pe alegeri, printre care se numără și oameni politici de rang înalt. Acest lucru este de așteptat deoarece alegerea președintelui nu este un lucru care afectează doar America, dar și restul lumii. Felul în care politica externă este abordată diferă de la un lider al Casei Albe la altul, iar liderii celorlalte țări trebuie să fie atenți la persoana cu care vor colabora sau nu pentru următorii patru ani. Mai jos puteți regăsi câteva reacții de la liderii mondiali, împreună cu poziția lor față de Statele Unite.
Justin Trudeau (Canada)
Reprezentând unul dintre vecinii apropiați ai Statelor Unite, Prim Ministrul canadian a fost bucurat de victoria lui Biden și a Vice-Președintelui său, Kamala Harris. Acesta nu s-a înțeles bine cu Trump în timpul administrației acestuia, având o politică diferită față de liderul american, una liberală. Se poate ca relațiile Canada-SUA să se îmbunătățească în timpul administrației Biden deoarece acesta are opinii similare cu Trudeau în legătură cu schimbările climatice și afacerile internaționale. Trudeau a scris pe Twitter: “Felicitări, Joe Biden și Kamala Harris. Țările noastre sunt prieteni apropiați, parteneri, și aliați. Împărțim o relație care este unică pe scena mondială. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună și să construim pe acea bază cu amândoi.“
Benjamin Netanyahu (Israel)
O altă țară importantă pentru Statele Unite este Israelul. Trump a fost un susținător public al țării, recunoscând Ierusalim că fiind capitala Israelului și ajutând la formarea unor relații între Israel și alte state arabe. Se poate ca Biden să fie împotriva avansurilor din partea Israelului pe teritoriul Cisiordaniei, iar interesul său în formarea unor acorduri nucleare cu Iranul, unul dintre rivalii Israelului, constituie o abordare complet diferită cu cea a predecesorului său. Prim Ministrul izraelian, Benjamin Netanyahu, a comentat: “ÎI mulțumesc lui Donald Trump pentru prietenia pe care i-a arătat-o Israelului și mie personal, pentru recunoașterea Ierusalimului și a Golanului, pentru înfruntarea Iranului, pentru acordurile de pace istorice și pentru aducerea alianței Americano-Israeliene la noi înălțimi. Felicitări lui Joe Biden și Kamala Harris. Joe, am avut o relație personală lungă și caldă pentru aproape 40 de ani, și te cunosc ca pe un prieten bun al Israelului. Abia aștept să lucrez cu amândoi pentru a consolida alianța specială dintre SUA și Israel în continuare.“
Angela Merkel (Germania)
Peste ocean, în Europa, cancelarul german și una dintre figurile importante ale Uniunii Europene, Angela Merkel a fost fericită cu rezultatele alegerilor. Trump și Merkel s-au ciocnit de mai multe ori în legătură cu fondurile pentru NATO, probleme diplomatice și mai nou pandemia de Coronavirus. Se poate ca Biden să refacă aceste relații într-un mod similar cu relația amicabilă dintre Barack Obama și Merkel. Aceasta a declarat că: “Americanii au luat decizia. Joe Biden va fi cel de-al 46-lea Președinte al Statelor Unite ale Americii. Îi doresc mult noroc și fiecare succes, și aș dori de asemenea să o felicit pe Kamala Harris, prima femeie Vice-Președinte din istoria țării. Abia aștept să lucrez cu Președintele Biden. Prietenia noastră transatlantică este indispensabilă dacă ne vom confrunta cu provocările majore din aceste timpuri.“
Emmanuel Macron (Franța)
Președintele francez nu a irosit nici el timpul, felicitându-l pe Biden pentru victoria sa. Acesta a încercat de mai multe ori să formeze o relație cu Trump, invitându-l pe acesta la paradă militară de Ziua Bastiliei din 2017. Se poate ca relația sa cu Biden să fie una mai bună și mai ușoară, deoarece amândoi împart o politică similară cu vedere la diplomație și schimbările climatice. Acesta a scris pe Twitter: “Americanii și-au ales președintele. Felicitări Joe Biden și Kamala Harris! Avem multe de depășit în provocările din ziua de azi. Haideți să lucrăm împreună!“
Boris Johnson (Marea Britanie)
Fosta membră a Uniunii Europene va avea nevoie de noi acorduri cu SUA după părăsirea oficială a acesteia în 2021. Având proveniență irlandeză, Biden se poate dovedi a fi un partener diferit al englezilor, în special după ce acesta a declarat că nu dorește ca pacea din Irlanda de Nord să fie o victima a Brexit-ului, care ar putea impune probleme graniței dintre Irlanda de Nord și Republica Irlanda. Prim Ministrul englez Boris Johnson a declarat: “Felicitări lui Joe Biden pentru alegerea sa ca Președinte al Statelor Unite și doamnei Kamala Harris pentru reușita sa istorică. SUA ne este cel mai important aliat și abia aștept să lucrăm împreună la prioritățile noastre comune, de la schimbările climatice, până la comerț și securitate.“
Narendra Modi (India)
În urma alegerilor prezidențiale, Biden nu a fost singurul care a făcut istorie. Vice-Președintele său, Kamala Harris, a reușit să devină prima femeie Prim-Ministru din istoria țării, dar și prima persoană de culoare și cu proveniență asiatică din poziție. Părinții acesteia provin din India și Jamaica, iar victoria acesteia a fost celebrată în ambele țări. Prim Ministrul Indian, Narendra Modi, a scris pe Twitter: “Felicitări din suflet pentru Kamala Harris! Succesul tău este deschizător de drumuri, și o chestiune de mândrie imensă nu numai pentru chittis (mătușile) tale, dar și pentru toți Indo-Americanii. Sunt sigur că legăturile puternice dintre India și SUA vor deveni și mai puternice cu suportul și conducerea ta.“
Andrew Holness (Jamaica)
Prim Ministrul Jamaican a fost și el fericit de rezultatele alegerilor: “America va avea prima femeie Vice Președinte prin Kamala Harris, iar noi suntem mândrii că poartă patrimoniul Jamaican. Ascensiunea acesteia în acest rol este o reușită monumentală pentru femeile din întreaga lume și o salut.“
Jens Stoltenberg (NATO)
Deși nu este o țară, NATO este o organizație importantă pentru Statele Unite, asigurându-le relațiile militare cu Europa. Secretarul General al acestei organizații, Jens Stoltenberg, i-a felicitat pe cei doi pentru reușită: “Sunt sigur că Joe Biden este un susținător puternic al Alianței noastre și abia aștept să lucrez împreună cu el. Un NATO puternic este bun pentru America de Nord dar și pentru Europa.“
Ayatollah Ali Khamenei (Iran)
Nu toate reacțiile primite de la liderii mondiali au fost pozitive. Liderul Suprem al Iranului, Ali Khamenei, a criticat alegerile pe Twitter: “Situația din SUA și ce spun americanii despre alegerile lor este un spectacol! Acesta este un exemplu al feței urâte ale democrației liberale din SUA. Indiferent de rezultat, un lucru este sigur, acela fiind declinul politic, civil, și moral definitiv al regimului American.“
Secretarul de Stat Mike Pompeo a răspuns criticilor lui Khamenei, atacându-l pe acesta personal: “Ai furat sute de milioane de dolari de la oamenii tăi. Alegerile tale sunt o glumă, cu sute de candidați descalificați chiar de la a candida. Astăzi, oamenii tăi mor de foame pentru că tu cheltuiești miliarde pe războaie proxy ca să îți protejezi cleptocrația.“