Ungaria reacționează negativ la noua propunere a Uniunii Europene privind statul de drept

0
735
Sursa: Teller Report

Ungaria a avut un răspuns negativ după propunerile făcute de Uniunea Europeană față de legarea fondului de recuperare în urma pandemiei de Coronavirus cu respectarea statului de drept de către membrii. Ministrul de justiție ungar Judit Varga a declarat marți că noua propunere este inacceptabilă, adăugând că aceasta încalcă principiile tratatelor care au fondat blocul politic european.

Propunerea făcută de Germania condiționează accesul la fondurile Uniunii Europene, inclusiv cele 750 de miliarde de euro care reprezintă fondul de relansare economică după pandemia de Coronavirus, de situația statului de drept a țării membre. Consiliul European acceptase deja un astfel de mecanism de condiționare a accesului la fonduri comunitare în iulie, dar a evitat detalierea sistemului pentru a nu atrage blocarea planului de către Polonia și Ungaria. Aceasta din urmă s-a confruntat adesea cu Uniunea Europeană în ceea ce privește rata democrației din țară, a cărui lider este controversatul Viktor Orban. Guvernul acestuia este acuzat de subminarea independenței justiției și de acțiuni împotriva presei și a organizațiilor nonguvernamentale. Deși Ungaria rămâne confidentă că nu acționează într-un fel care ar încălca principiile democratice, încă există conflicte. Chiar luni, Orban i-a scris președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cerându-i demisia vice-președintelui Vera Jourova după ce aceasta a spus că Ungaria este o democrație bolnavă, a cărui cetățeni nu au posibilitatea de a forma o opinie independentă. Desigur, această cerință nu i-a fost acceptată.

Sursa: Twitter

În urma propunerii, ministrul de justiție ungar Judit Varga și-a exprimat dezamăgirea pe rețelele sociale, scriind: “Propunerea noii condiționalități este inacceptabilă deoarece se ridică la modificarea unilaterală a tratatelor Uniunii Europene. Statul de drept nu poate fi protejat într-un fel care i-ar viola cele mai fundamentale principii. Acesta nu este un stat de drept; este vorba de un act al șantajului.

Referindu-se la condițiile vagi care au fost acceptate de Ungaria în iulie, aceasta a mai adăugat: “Sincronizarea acestei propuneri a noilor condiții este nefericită. Asistența trebuie oferită cât se poate de repede pentru țările membre care au nevoie. Propunerea pune în pericol acționarea rapidă și efectivă prin redeschiderea unor întrebări care au fost deja rezolvate. Asta este exact ce vor frugalii, deoarece aceștia nu au susținut niciodată recuperarea Europeană.” În ultima propoziție a acestei declarații, Varga se referă la grupul format dintre Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care sunt cunoscuți că fiind mai conservatori din punct de vedere fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.