În cursul zilei de miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat un nou plan privind migrația și azilul refugiaților, având la bază principiul “solidarității obligatorii”. Prin intermediul acestui plan se intenționează revizuirea Convenției de la Dublin privind migrația, pe fondul incendiilor devastatoare care au cuprins tabăra de refugiați Moria din insula grecească Lesbos, în urma cărora aproximativ 12,000 de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului.
Ursula von der Leyen a precizat că vechiul sistem de reglementări privind migrația nu mai dă randamentul scontat, fiind nevoie de noi modificări adaptate contextului actual. De asemenea, aceasta îndeamnă la cooperarea strânsă între state, în încercarea de a revizui practicile care nu au dat rezultate până la momentul de față. Președinta Comisiei a mai precizat că vor fi necesare îmbunătățiri atât în ceea ce privește intensificarea securității la granițe, cât și în vederea facilitării procedeelor de primire a azilului sau de repatriere, în cazul unor incompatibilități.
The European Commission has proposed to member states to share responsibility for asylum seekers under a “mandatory solidarity” mechanism.@alex_owski has the details of the EU’s new migration pact.https://t.co/2Fo4hUDJ2s
— EURACTIV (@EURACTIV) September 23, 2020
Într-un document însumând 450 de pagini, executivul propune ca fiecărui stat să îi fie alocat un anumit număr de refugiați, urmând ca țările să primească cuantumul de 10,000 de euro per refugiat în vederea întreținerii.
Potrivit planului, statele care se opun preluării de refugiați pe teritoriul propriu ar fi obligate să achite costurile repatrierii în cazul în care se constată neeligibilitatea, sau acestea ar putea contribui la constituirea unor tabere.
Dacă planul va fi adoptat în varianta actuală, se așteaptă ca acesta să fie oficializat începând cu 2023. În mare parte documentul a primit aviz pozitiv din partea statelor membre, însă există câteva țări care contestă decizia, printre care Ungaria, Cehia și Austria, care și-au afirmat dezacordul în privința azilului obligatoriu în repetate rânduri.
“Considerăm că până în prezent reglementările privind migrația au dat greș, multe state resping ideea aceasta. Nu va funcționa”, a menționat cancelarul federal al Austriei, Sebastian Kurz.
Ca un contraargument, comisarul European pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a precizat că se impune obligativitatea preluării refugiaților, în condițiile în care simplele recomandări de până acum nu au generat efecte notabile.
“Este evident că solidaritatea de tip ad hoc și volutariatul nu sunt suficiente, de aceea trebuie să fie obligatoriu”, a adăugat aceasta.