Protestele din Bulgaria se agravează

0
753
Sursa: Euronews

De două luni, mii de bulgari protestează în fața parlamentului din Sofia, cerând demisia prim-ministrului Boyko Borissov. De săptămâna aceasta, însă, protestele tensionate au luat o întorsătură proastă, devenind violente în seara de miercuri. Poliția a intrat într-un conflict cu protestatarii, în urma căruia au fost răniți și arestați sute de oameni. Deși situația din țară s-a agravat, guvernul de coaliție condus de Borissov nu dorește să ia nicio măsură pentru a-i mulțumi pe protestatari.

Din iulie, cetățenii Bulgariei încearcă să îl elimine de la putere pe Borissov și  pe procurorul șef Ivan Geshev, crezând că aceștia îndeamnă corupția din țară, ajutând magnații și erodând statul de drept. Corupția ar prinde mai multă putere prin planurile guvernului de centru-dreapta al lui Borissov de a introduce o nouă constituție. Văzând faptul că guvernul nu face nimic pentru a ajuta cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, cetățenii au ieșit în stradă, cerând demisia lui Borissov. Acesta a promis că va demisiona doar dacă se va vota pentru noua constituție de către o adunare națională, vot care va avea loc cel mai devreme în Noiembrie. Protestatarii și opoziția sunt de părere că această mișcare este doar un truc de-al lui Borissov pentru a rămâne cât mai mult în poziția de prim-ministru.

Tensiunile au crescut miercuri seară, după ce câțiva protestatari au aruncat cu peste 100 de artificii și bombe mici către polițiștii aflați în zonă. Aceștia au răspuns atacului, aducând tunuri de apă și izolând zona din fața parlamentului. Peste 100 de oameni au fost arestați, iar peste 40 de oameni, inclusiv polițiști, au fost duși la spital după altercații. Liderii protestelor au declarat că atacurile cu artificii au fost realizate de către provocatori, care ar fi huligani, adăugând că protestul are intenția de a fi unul pașnic. Cu toate acestea, provocatorii au avut succes deoarece protestatarii i-au urmat, aruncând cu gunoaie în polițiști, agravând tensiunile deja existente la fața locului. În total, aproape 200 de protestatari și polițiști au fost răniți în urma conflictului de miercuri.

Chiar dacă problema din seara de miercuri a fost provocată de niște oameni infiltrați în proteste, un lucru rămâne cert: poliția a folosit forța în mod neîntemeiat pentru a-i opri pe protestatari. Comitetul Helsinki din Bulgaria care se ocupă cu drepturile omului a primit un număr mare de plângeri legate de acțiunile poliției în timpul protestelor, inclusiv una din partea unui jurnalist.  Acest jurnalist este Dimiter Kenarov, care lucrează independent. Acesta a scris despre experiența sa cu poliția pe Twitter: “Astăzi, în timp ce mă ocupam de protestele din Sofia, am fost apucat de poliție, aruncat pe jos și lovit în cap. Aparatul meu a fost confiscat și am fost pus să stau în cătușe ore întregi pe trotuar. M-am identificat ca jurnalist de numeroase ori în zadar.

Problemele din Bulgaria sunt similare cu cele din Belarus, unde cetățenii îi cer demisia președintelui Alexander Lukashenko, care ar fi falsificat alegerile de la începutul lui august. Similar cu guvernul din Belarus, cel din Bulgaria nu va face nimic pentru a-i mulțumi pe cetățeni. Un membru al guvernului, Toma Bikov, a comentat chiar în urma conflictului de miercuri, numindu-i pe protestatari “oameni ai lumii interlope” care încearcă să dea jos guvernul. Se pare că protestele vor continua, dar dacă evenimentele de miercuri seară vor fi replicate, acestea nu o vor face în mod pașnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.