Cancelarul Germaniei Angela Merkel și președintele Franței Emmanuel Macron s-au întâlnit joi în Bormes-les-Mimosas, la Fort de Brégançon, pentru a discuta cele mai importante probleme din agenda globală în prezent. Printre chestiunile discutate se află problema Belarusului, care se confruntă cu o mișcare populară împotriva președintelui Alexander Lukashenko, dar și otrăvirea lui Alexei Navalny, unul dintre cei mai mari critici al președintelui Vladimir Putin din Rusia.
Macron a primit-o pe Merkel în timpul zilei de joi la reședința sa de vară din fortăreața insulară medievală din Mediterană. Cei doi s-au salutat printr-o plecăciune pentru a respecta normele de distanțare socială dictate de pandemia de Coronavirus. Această întâlnire dintre cei doi reprezentanți ai țărilor care au pionierat inițiativa de a uni Europa a fost una importantă. Macron a scris în germană pe Twitter că este “mulțumit de angajamentul comun extraordinar al celor două țări, atât la nivel bilateral, cât și la nivel european și internațional,” adăugând că “împreună suntem mai puternici.”
În urma ședinței, cei doi lideri au făcut oferta unei medieri conduse de Uniunea Europeană pentru Belarus. Macron a declarat că un dialog între autorități, opoziție și societatea civilă este esențial pentru a rezolva problemele din acea țară. În urma întâlnirii liderilor din Uniunea Europeană de miercuri s-a decis că realegerea lui Lukashenko nu va fi recunoscută, în special de Merkel, care a declarat că rezultatul alegerilor nu va fi respectat din cauză că acestea nu au fost nici libere, nici corecte. Totuși, membrii organizației recunosc rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă în această situație, acesta fiind de a media.
O altă problemă importantă discutată de cei doi lideri a fost otrăvirea criticului rus Alexei Navalny. Navalny a început să se simtă rău joi dimineață după ce a băut ceai în timpul călătoriei sale din Tomsk către Moscova. Avionul în care se afla a trebuit să facă o aterizare de urgență după ce starea sa s-a agravat. În momentul de față, Navalny este în terapie intensivă, fiind în stare critică, dar stabilă. Merkel a declarat că Germania este pregătită să îi ofere ajutor medical în spitalele sale. De asemenea, aceasta a insistat că este important să se afle circumstanțele din spatele acestei întâmplări, mai ales după zvonurile cum că Navalny ar fi fost otrăvit de inamicii săi politici.
Printre celelalte chestiuni importante discutate de cei doi au fost tensiunile dintre Grecia și Turcia asupra apelor disputate din marea Mediterană. În acest conflict cei doi lideri vor lua partea Greciei, Macron acuzând Turcia ca fiind un factor destabilizator din zonă. De asemenea, războiul civil din Libia a fost menționat, Macron comentând că sprijinul Uniunii Europene pentru Libia va continua, sperându-se la încetarea conflictului cât se poate de curând. Nu în ultimul rând, strategia de folosire a pachetului de stimulare economică ca urmare a pandemiei de Coronavirus a fost dezbătută. Cei doi lideri au făcut clar faptul că Franța și Germania trebuie să lucreze împreună pentru a asigura luarea unor decizii strategice corecte pentru a folosi cel mai bine fondurile. În același timp, au declarat că Uniunea Europeană trebuie să se alăture țărilor membre pentru a combate criza, exprimând nevoia de cooperare la nivel internațional.
Întâlnirea dintre cei doi lideri Europeni ar putea fi ultima în această compoziție. Alegerile pentru noul cancelar german vor avea loc în 2021, urmate de alegerile prezidențiale din Franța în 2022. În urma acestora, guvernarea de 15 ani a lui Merkel va lua sfârșit, iar președenția lui Macron va fi în pericol după un mandat ușor controversat. Așadar, cei doi lideri sunt în posesia unui timp limitat pentru a influența și pregăti arena pentru succesorii lor. Cu siguranță întâlnirea de joi a fost o încercare de a realiza acest lucru.