Economia statelor europene- în declin

0
793
Sursa: Ziarul Finaciar

Statele europene, în special cele din zona euro, se confruntă cu grave probleme economice. Analiști din cele mai puternice țări din Europa au anticipat consecințele financiare pe care pandemia le provoacă, iar recent, aceștia au revenit cu analize clare și concluzii.

Franța

Franța se află al treilea trimestru consecutiv de contracție, fiind considerată în recesiune încă din primele luni ale anului 2020. Conform Institutului francez de statistică, declinul financiar este cauzat de reducerea cu 31% a exporturilor și cu 25% a investițiilor. În primele trei luni ale anului s-au pierdut 6%, iar între luna aprilie și luna iulie, consumul populației scade cu 11%. 

Deși autoritățile au anticipat o posibilă contracție la PIB de 17%, iar analiștii chestionați de Reuters la o scădere de 15,3%, se observă cea mai mare cădere economică înregistrată vreodată. 

Spania 

Vineri, 31 iulie, Spania a raportat o contracție a economiei cu 18,5% în trimestrul doi, intrând oficial în recesiune. În primele trei luni ale anului, aceasta a pierdut 5%, iar la sfârșitul acestei luni analiștii, care estimaseră o contracție de 16,6%, constată că economia spaniolă este cea mai afectată (dintre statele europene).

Economia s-a redus cu 22,1%, în contextul în care investițiile și exporturile, cheltuielile private și turismul, sunt grav afectate și, desigur, în scădere.

Italia

Conform Biroului Național de Statistică italian, că s-au înregistrat scăderi în toate sectoarele economiei. Deși analiștii estimaseră o contracție de 15% trimestrial și 18,7% față de anul trecut, PIB-ul anualizat al Italiei a scăzut cu 17,3%.

De asemenea, Banca Italiei a estimat o scădere de 9,5%, iar Comisia Europeană apreciază că economia Italiei se va contracta cu 11,2%. 

Contracția este mai mică decât cele ale economiilor din Franța și Spania.

Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat), se remarcă un declin al PIB-ului de 12,1% în zona euro şi de 11,9% în Uniunea Europeană, comparativ cu precedentele trei luni.

Surse: INSSE.fr, Institutul Spaniol de Statistică, Institutul Național de Statistică, Reuters, Tradingeconomics, Biziday.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.