Tensiunile dintre Rusia și Belarus se agravează înaintea alegerilor prezidențiale

0
811
Sursa: Foreign Affairs

În ziua de miercuri, televiziunile de stat din Belarus au transmis imagini cu reținerea a peste 30 de suspecți ruși, bănuiți a fi contractori militari privați din partea Kremlinului. Autoritățile din Belarus au obținut informații cum că peste 200 de luptători au intrat în țară pentru a pregăti mai multe acte teroriste înaintea alegerilor prezidențiale de pe 9 August. Rusia a răspuns prompt joi, negând acuzațiile și cerând explicații pentru reținerile făcute în Minsk. Tensiunile create de aceste arestări riscă să înrăutățească relația deja delicată dintre Belarus și aliatul său tradițional, Rusia.

După arestările făcute miercuri, a fost deschis un caz penal în Belarus. Potrivit autorităților, anumiți indivizi din cei capturați au mărturisit deja că intenționau să orchestreze o revoluție în Minsk, încercând sa destabilizeze situația politică din Belarus. Ca urmare, ambasadorul Rusiei a fost chemat să ofere explicații. Dmitry Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, neagă aceste acuzații și folosirea mercenarilor de către statul rus. Purtătorul de cuvânt a cerut explicații complete despre grupul reținut de Belarus, sperând că drepturile lor vor fi observate și respectate. Într-un comunicat de presă pentru televiziunile ruse, Peskov a spus ca momentan nu a primit nicio informație cum că indivizii au desfășurat activități ilegale, și speră să primească informații care vor ajuta autoritățile ruse să rezolve situația. Totodată, a atenționat Belarusul, adăugând că există indivizi din Belarus în Rusia care prezintă descrieri similare cu așa-zișii mercenari deținuți în Belarus, și că Kremlinul nu a presupus că aceștia ar desfășura activități ilegale.

Secretarul de stat al Consiliului de Securitate din Belarus, Andrei Ravkov, a declarat că peste 200 de mercenari sunt în prezent căutați de secțiile de poliție din țară. Deținuții sunt suspectați că au fost antrenați în orașele Pskov și Nevel din Rusia, fiind în principal bombardieri și lunetiști. Totodată, se crede că deținuții au lucrat pentru Wagner, un contractor privat militar din Africa. După ce au fost lansate imagini cu arestul grupului, autoritățile din Belarus au sugerat că indivizii au trecut prin Minsk din Africa, deoarece aveau în posesia lor bani și cartele de telefon din Sudan. Temându-se de o revoluție, autoritățile nu exclud posibilitatea de a închide accesul la internet în țară.

Un învingător problematic

Se pare ca din această situație tensionată, actualul președinte din Belarus, Alexander Lukashenko, are cel mai mult de câștigat. Lukashenko, care a rămas președinte un sfert de secol, din 1994, urma să aibă cea mai dificila campanie din cariera sa. Opoziția sa a crescut în ultimii ani, după ce gestionarea sa economica, tratarea drepturilor omului și strategia în fața pandemiei COVID-19 au fost controversate și criticate. Față de critica primită, Lukashenko a susținut că a oferit ani de stabilitate politică și economică fiind președinte, și că statul acoperă multe din nevoile de bază ale cetățenilor. Continuă să se prezinte ca un garant de stabilitate politică și economică, deși opoziția sa creste.

Situația curentă poate fi folosită în avantajul sau, promovând argumentul că oponenții lui politici au legături cu grupul de mercenari ruși. Deja de la începutul campaniei, președintele și-a acuzat rivalii de colaborări cu susținători străini, și a închis doi dintre oponenții săi majori, printre care și principalul sau rival, fostul bancher Viktor Babaryko. Din cei 15 candidați inițiali la alegerile prezidențiale, au mai rămas în prezent doar 6, un număr care poate continua să scadă. În prezent, Svetlana Tikhanouskaya poate fi și ea eliminată din cursă, deoarece autoritățile din Belarus îi suspectează soțul pentru posibile legături cu grupul reținut din Rusia. Din această cauză, a fost deschis și un caz penal împotriva sa, sub suspiciunea de activități teroriste. Nu este de mirare că Tikhanouskaya este cea mai recentă țintă a guvernului, dat fiind faptul că opoziția s-a aliat recent cu ea deoarece a susținut un val de proteste împotriva lui Lukashenko.

Având din ce în ce mai putini oponenți, Lukashenko este așteptat să câștige alegerile din august, căpătând un al șaselea mandat. Totuși, acest câștig vine cu prețul încordării relației dintre Belarus și Rusia. În ultimii ani, Rusia și-a redus suportul economic față de Belarus după ce a devenit dezamăgită de ritmul în care integrarea dintre cele două state a fost întreținută. După arestările făcute de Belarus, este doar o chestiune de timp până când Rusia va confrunta mai agresiv Belarusul. Întrebarea rămâne dacă Lukashenko este pregătit pentru acest conflict.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.