În 17 iulie președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat decesul lui John Lewis, denumit și ca “legenda drepturilor civile”, la vârsta de 80 de ani. ”Fiecare zi a vieții lui John Lewis a fost dedicată asigurării libertății și a justiției pentru toți”, spunea Pelosi.
Lewis a fost fiul a doi acționari ce a supraviețuit unei bătăi brutale oferite de polițiști în timpul unui marș de referință din 1965, în Selma, Alabama și a devenit o figură impozantă a mișcării pentru drepturile civile și congresman american.
A fost un democrat care a funcționat ca reprezentant al SUA pentru districtul Congresului al 5-lea din Georgia timp de mai bine de 30 de ani. Cunoscut ca și om respectabil, un simbol al istoriei Americii, un tată și frate iubitor. Acesta și-a dedicat întreaga viață activismului non-violent și a fost un avocat neclintit în lupta pentru drepturi și dreptate egală în America.
Președinta l-a numit pe congresman “conștiița congresului”, laudând toate acțiunile fâcute de acesta care a dat dovada de un spirit de leadership extraordinar in timpul vieții sale.
Acesta a anunțat anul trecut, în 2019 că suferă de cancer pancreatic, dar a promis că va lupta cu boala, cu nedreptățile aduse poporului, și va servi alegătorii avuți în circumscripția sa din statul Georgia. “Sunt într-un fel de luptă – pentru libertate, egalitate, drepturi fundamentale – de aproape întreaga mea viață. Nu m-am confruntat niciodată cu o luptă de felul celei pe care o am acum”, postase Lewis pe o rețea de socializare.
Lewis a spus că Martin Luther King i-a inspirat activismul. Supărat de nedreptatea adusă lui Jim Crow South, el a lansat „necazul bun” reprezentând proteste organizate și sesizări. La începutul anilor 1960, dorindu-și libertate pentru toți, contestând legile rasile, astfel a provocat segregarea la terminalele de autobuz interstatale din sud și în capitala națiunii. “Nu vrem libertatea noastră treptată; vrem să fim liberi acum”, a spus el la acea vreme.
Fostul președinte american Barack Obama i-a adus un elogiu lui Lewis, considerat mentor al său pe toată perioada carierei sale politice, de la început, până când a ajuns cel mai puternic om din lume.
sursa: Twitter Nency Pelosi