Au fost aleși noi membri nepermanenți în Consiliul de Securitate ONU

0
1261
newsrush.in

Norvegia, Irlanda, India și Mexic au fost votate astăzi ca membri nepermanenți în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, cel mai important organism decizional din cadrul organizației. Kenya și Dijbouti concurează pentru ultimul dintre cele 5 locuri vacante, urmând ca o decizie finală să fie luată joi, 19 iunie. Noii membri își vor începe mandatele de doi ani la data de 1 ianuarie a anului viitor.

Miercuri au avut loc alegeri pentru cinci din cele zece locuri nepermanente din Consiliul de Securitate ONU. În prezent, consiliul are o componență de 15 membri, dintre care 5 permanenți, cu drept de veto (SUA, China, Franța, Marea Britanie, Rusia) și 10 nepermanenți, cu mandate de câte 2 ani. Cinci noi membri ai consiliului sunt aleși în fiecare an, iar pentru a beneficia de un loc, țara candidată trebuie să obțină sprijinul a două treimi din cei 193 de membri ai Adunării Generale. În urma votului de astăzi, pentru mandatul 2021-2022 au fost alese India, Irlanda, Mexic și Norvegia, urmând ca o a doua rundă de alegeri să aibă loc mâine, pentru a atribui ultimul loc rămas neocupat.

În ciuda unor eforturi diplomatice intense, Canada a pierdut în favoarea Irlandei și Norvegiei, obținând 108 voturi. În schimb, Norvegia a obținut 130 de voturi, iar Irlanda 128. Mexic și India au fost alese fară opoziție pentru locurile alocate regiunilor lor geografice, însă și ele au trebuit să obțină sprijinul a mai mult de două treimi din membri Adunării Generale. În ceea ce privește locul vacant alocat regiunii africane, desemnarea unui câștigător nu a fost posibilă astăzi, întrucât nici Kenya și nici Dijbouti nu au reușit să obțină majoritatea necesară.

Votul de miercuri a inclus și selecția președintelui celei de-a 75-a sesiuni a Adunării Generale, Volkan Bozkir, un diplomat turc, care va prelua funcția în septembrie de la diplomatul nigerian Tijjani Muhammad-Bande .

Deși cei zece membri nepermanenți nu au drept de veto, aceștia exercită o influență considerabilă în cadrul consiliului, întrucât o mare parte din activitatea acestuia se desfășoară prin consens. Consiliul de Securitate al ONU deține un rol aparte în sistemul internațional, reprezentând o autoritate principală în stabilirea operațiunilor de pace, instituirea de sancțiuni internaționale și autorizarea acțiunilor militare.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.