Președintele Donald Trump extinde restricțiile în domeniul telecomunicațiilor până în 2021

0
830
Sursă: Facebook-ul The White House

În contextul în care anumite companii internaționale de telecomunicații reprezintă un pericol la adresa securității Statelor Unite, președintele Trump a extins cu încă un an starea de urgență tehnologică, impunând anumite restricții în domeniul telecomunicațiilor.

În comunicatul de presă al Casei Albe este anunțat faptul că Donald Trump printr-un nou ordin executiv prelungește starea de urgență declarată în mai 2019 în privința telecomunicațiilor. Motivul care stă la baza acestui ordin este faptul că anumite companii străine pot exploata vulnerabilitățile sistemului național, lucru care se poate observa și din comunicat: ”Achiziția sau utilizarea fără restricții în Statele Unite a tehnologiei sau serviciilor de informații și comunicații proiectate, dezvoltate, fabricate sau furnizate de companii deținute, controlate sau supuse jurisdicției sau direcției adversarilor străini, măresc capacitatea acestor adversari străini de a crea și exploata vulnerabilitățile din tehnologia sau serviciile informațiilor și comunicațiilor, cu efecte potențial catastrofale.

Chiar dacă în document nu este specificat, ordinul se adresează mai exact companiilor chinezești Huawei și ZTE. În privința acestor companii există îngrijorarea că regimul de la Beijing, prin intermediul echipamentelor utilizate de companiile chinezești, ar putea fi folosite pentru a spiona alte țări și companii. Este motivul pentru care SUA le-a interzis companiilor să folosească echipamente de rețea Huawei în 2012 și de ce compania a fost adăugată pe lista Biroului de Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț al SUA în mai 2019.

Prin ordinul executiv semnat de Trump le este interzis companiilor americane care dețin tehnologie informațională sensibilă să tranzacționeze cu Huawei (și alte 200 de companii chinezești) fără să obțină mai întâi o licență de la Departamentul Comerțului. Biroul de Industrie și Securitate al Departamentului de Comerț emite regulile și licențele care reglementează modul în care companiile americane pot lucra cu Huawei la tehnologiile existente și în organismele de standarde, în timp ce interdicția restricționează tranzacțiile cu noi tehnologii și implementări.

Obținerea unei licențe de la Departamentul Comerțului nu este singurul impediment pentru companiile străine pentru a ajunge pe piața de telecomunicații americană. Există restricții suplimentare precum interdicții de finanțare din legea privind autorizarea apărării naționale și Comisia federală de comunicații și aplicarea legii extinse de către Departamentul de Justiție.

Drept răspuns la ordinul executiv, Huawei critică noile reguli americane ca fiind ”dăunătoare” și ”arbitrare”, iar China se pregătește să ia ”măsuri puternice” împotriva companiilor tehnologice americane. Chiar și în anul 2019 când a apărut primul ordin executiv legat de telecomunicații, CEO-ul Huawei a afirmat că firma sa nu are nevoie de tehnologia SUA și a negat faptul că acțiunile americane afectează financiar compania. 

Cu toate acestea, Huawei a reușit să aibă un an profitabil datorită faptului că a mutat accentul de la vânzarea echipamentelor de rețea 5G la vânzarea de smartphone-uri în China. Restricțiile americane au avut un impact deosebit de puternic, deoarece interdicția restricționează utilizarea de către producător a aplicațiilor Google fiind considerată o lovitură masivă pentru ecosistemul său software. Drept răspuns la această lovitură, compania a început să lucreze la propriile alternative interne pentru aplicațiile cheie Google.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.