Vicepremierul bulgar, Tomislav Donchev: Europa de Est ar putea înlocui China în sectoarele critice ale UE

0
954
Sursa: Velislav Nikolov

Într-un interviu acordat site-ului Euractiv vicepremierul bulgar, Tomislav Donchev, spune că statele din Europa Centrală și de Est nu se compară cu China când vine vorba despre resursa umană, dar la sfârșitul pandemiei ele ar putea fi folosite pentru a înlocui China în sectoarele critice.

Vicepremierul spune în interviu că: ”Europa Centrală și de Est este propriul teritoriu al UE, iar dezvoltarea unor industrii critice în cadrul comunității i-ar conferi durabilitate și flexibilitate care ar salva vieți, locuri de muncă și bogăție în situația de azi”.

Tomislav Donchev deține funcția de vicepremier, fiind responsabil pentru politica economică. După premierul Boyko Borisov, el este cea mai puternică figură din guvern și are o influență semnificativă în partidul guvernamental, GERB (Cetățenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei).

Pandemia a arătat Uniunii Europene faptul că este dependentă în anumite domenii de China, iar cel mai vizibil a fost domeniul sanitar unde produsele farmaceutice, echipamentele și produsele medicale fiind produse în altă parte au lipsit Europei. În plus, lanțurile de producție transcontinentale în multe sectoare au fost întrerupte.

El prezice că, după criză, Europa va depune eforturi pentru a deveni mai independentă pentru păstrarea industriilor strategice precum textile, inginerie mecanică, electronică și produse farmaceutice. Iar pe lângă prezicerea sa, mai propune ca în urma crizei, UE să elaboreze un plan european comun de reacție pandemică.

Europa Centrală și de Est a trecut printr-un proces de reindustrializare în ultimii zece ani sau mai mult. Exporturile de produse din ce în ce mai sofisticate și ponderea industriei cresc constant, iar acest lucru dă optimism că noile state membre ar fi și mai importante pentru industria europeană atunci când UE se va recupera din șocul extern al pandemiei”, a adăugat Donchev.

El a spus că criza a evidențiat ceea ce este mai bun din societatea bulgară, oamenii din țară arătând că se pot mobiliza și pot fi responsabili și că nu sunt indiferenți față de suferințele altor persoane.

Căutăm cu adevărat oportunități în criză. O parte din afacerea bulgară funcționează și chiar se dezvoltă. Zeci de companii și-au reorganizat producția în câteva zile și acum produc haine de protecție, măști, dezinfectanți. Și pe lângă satisfacerea nevoilor Bulgariei, aceștia sunt deja capabili să exporte în alte state membre”, a spus vicepremierul.

Vicepremierul a declarat că Bulgaria a luat măsuri pentru a-și susține economia cu o rată de 5-6% din produsul intern brut, dar dacă este necesar, ajutorul de stat poate atinge peste 10% din PIB (peste 6 miliarde de euro). Până acum, reprezentanții guvernului bulgar nu au anunțat oficial valoarea posibilă a ajutorului de stat pentru economie.

Primul obiectiv al guvernului este prevenirea falimentului în masă. 50.000 de lucrători din companii care au încetat munca vor beneficia de o măsură care prevede că 60% din salariile sunt plătite de stat și 40% de către angajator. Băncile vor emite împrumuturi fără dobândă șomerilor în valoare de 750 euro pe lună, cu o perioadă lungă de grație. De asemenea, statul lansează o schemă de granturi pentru microîntreprinderi, care va oferi întreprinderilor până la 5.000 de euro de asistență rapidă pentru lichidități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.